Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на пријему амбасада Вишеградске групе: Перспектива чланства у ЕУ је главни покретач реформи на Балкану

Перспектива чланства у ЕУ, у складу са индивидуалним заслугама, остаје главни покретач реформи у региону Западног Балкана, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић синоћ на заједничком пријему амбасадора Вишеградске групе (ВГ) у Подгорици.

„Желим да нагласим нашу посвећеност да наставимо да радимо с истим ентузијазом и да одговорно испуњавамо све обавезе из европске агенде, истовремено очекујући да ће наши резултати бити благовремено препознати и признати. Суштински је важно да свака земља настави европски пут темпом који ће зависити искључиво од реформи и заслуга“, рекао је предсједник Владе.

Он је истакао одличну билатералну сарадњу са свим земљама ВГ и додао да се везе Црне Горе са Мађарском, Пољском, Словачком и Чешком базирају на чврстим основама пријатељства, отворености и међусобне подршке на регионалном и међународном плану, те експертске и друге помоћи у реформама и интеграцијама.

Црна Гора је, истакао је Премијер, охрабрена избором нове Европске комисије, у којој земље В4 играју важну улогу, и задовољна предлогом да комесар за проширење буде из Мађарске.

Посебну захвалност премијер Марковић је изразио за развој пројектне сарадње кроз Фонд за Западни Балкан и додао да ће се кроз тај механизам отворити пут новим иницијативама у областима културе, науке, размјене младих и јачања одрживог развоја.

„Црна Гора је данас кредибилна савезница са вама у Сјеверноатлантској алијанси, чврсто напредује ка ЕУ, а на унутрашњем плану биљежи економски раст који је превазишао све прогнозе. Ту се не заустављамо, већ тежимо даљем развоју који ће донијети континуитет европског квалитета живота садашње и будућих генерација“, рекао је премијер Марковић.

Истакао је и важност добросусједских односа и регионалне сарадње, али и додао да је крајњи циљ пуна интеграција ЗБ у ЕУ.

Чешки амбасадор Карел Урбан казао је да је подршка земљама ЗБ и њиховој европској инетгарцији дугорочни спољнополитички приоритет ВГ. Додао је да је Црна Гора, као предводница међу земљама ЗБ на путу ка Унији, на себе преузела не лаку али веома значакну улогу – постала је примјер и мотивација за околне државе.

”Дозволите ми да, у име Вишеградске групе, Црној Гори изразим пуну подршку њеним напорима и усмјерењу”, казао је амбасадор Урбан.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ФОТО И ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХМ9бз6

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?