Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на додјели награде „Комуна“: Градимо модерну Црну Гору чувајући вриједности и традицију

Објављено: 19.10.2019. 15:01 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да је задатак свих да чувамо Црну Гору са свим вриједностима које је красе и да управо на тај начин градимо модерну државу по мјери развијене Европе. Влада ће, истакао је он, доприносити и подстицати да у првим редовима даљег свеукупног напретка, поред институција, буде наша интелектуална елита. Раме уз раме, појединци и покрети!

„Сам процес европеизације није супротан традицији, а историја и култура свих народа који овдје живе, допринијеће том процесу“, казао је премијер Марковић на свечаној додјели признања часописа „Комуна“ за допринос очувању, промоцији, заштити, валоризацији и афирмацији културне баштине Црне Горе.

Предсједник Владе је подсјетио да су управо традиционалне и слободарске тековине антифашизма, мултикултуралности и заједништва темељна вриједност независне Црне Горе, и да се 2011. године настојањима за њихово очување, придружио и часопис „Комуна“.

„Мисија чувања богатог културног и историјског насљеђа кроз формат оваквог штампаног медија, даје нам за право да кажемо да Комуна није само часопис, већ својеврсни колектив интелектуалаца и патриота који се препознаје кроз свако њено издање“, рекао је премијер Марковић.

Он је додао да су традиционалне вриједности црногорског друштва, мултивјерског и мултикултурног, дубоко укоријењене у нашем бићу, али се под теретом времена и изазова – до њих не долази ни лако ни у кратком времену.

„Баш због тога, Комуни и њеним ауторима дугујемо посебну захвалност, јер су преданим радом, кроз 32 издања, оживјели и подсјетили на наш идентитет и културу, дајући им заслужено мјесто у контексту укупног друштвеног и економског развоја“, казао је предсједник Владе.

Осврћући се на девет година рада „Комуне“, Премијер је казао да је она својеврсан хроничар овдашње збиље и да су њени аутори квалитетом садржаја довели часопис до школских и факултетских клупа, а објављени материјал постајао је референтна архивска грађа: „Једном ријечју – ризница онога што је баштина Црне Горе“. 

Премијер Марковић је уручио годишњу награду часописа „Комуна“ Слободану Чукићу - уреднику, есејисти, философу.

„Као аутор неколико књига и око 200 посебних истраживачких есеја и чланака посвећених црногорском народном бићу и разумијевању његове традиције, Чукић је дао интелектуални печат самобитности и државном идентитету Црне Горе“, рекао је предсједник Владе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?