Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са државном секретарком Министарства војске Француске: Француска није против проширења ЕУ, желимо партнерство са Црном Гором

Објављено: 21.10.2019. 23:08 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић састао се са државном секретарком Министарства војске Француске Женевјев Даресјек и разговарао о билатералним односима двију држава, могућностима за јачање политичких и економских веза, сарадњи у оквиру НАТО и европској перспективи наше државе.

„Француска у Црној Гори има пријатеља, малог али поузданог. Желимо сталан и континуиран дијалог са Владом Француске“, казао је предсједник Марковић.

Државна секретарка Даресјек је истакла да Француска и њен предсједник Емануел Макрон желе да стварају партнерства са Црном Гором и државама Западног Балкана. Она је поздравила напоре Црне Горе у демократизацији и јачању владавине права.

Саговорници су се сагласили да је добра сарадња у областима безбједности, одбране, борбе против тероризма, миграција. Посебно је истакнуто савезништво у оквиру НАТО-а, гдје Црна Гора, како је казао премијер Марковић, доприноси остваривању циљева Алијансе.

„Питање стабилности и безбједности за Балкан је питање опстанка“, истакао је премијер Марковић и додао да је у овом региону потребно снажније лидерство Европске уније.

Државна секретарка Даресјек је казала да Француска није против проширења ЕУ, али да предсједник Макрон сматра да је потребно да се Европа реформише с обзиром да је постала сувише технократска. Истакла је да је важно развити јаке политичке стратегије за више значајних области, као што су у првом реду одбрана и миграције.

Политика проширења, рекао је предсјеник Марковић, мора бити стратешка политика ЕУ, а проширење мора бити политички процес који треба да доведе до уједињења Европе на цијелом континенту.

Он је истакао и да су за Црну Гору неспорни мотиви и жеља да буде дио европске породице, како год она буде изгледала убудуће као и да чланство жели да добије онда када буде спремна да би могла да буде нови квалитет а не оптерећење за Унију.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?