Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за АП: Договор о изласку Велике Британије из ЕУ не би требало да има негативне последице по динамику преговора о чланству Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у интервјуу за АП оцијенио је да споразумни излазак Велике Британије из европске заједнице ослобађа Унију једног крупног проблема, при чему би она могла бити посвећена својим другим суштинским политикама, међу којима је и политика проширења, која обухвата Црну Гору, као најбољег кандидата за чланство.

„Ако све то буде потврђено и окончано у два парламента онда је то заиста велико олакшање и за Европску унију и за за Уједињено Краљевство, а вјерујем и нова прилика за земље кандидате за чланство у ЕУ, односно за Западни Балкан у цјелини“ – поручио је премијер Марковић.

Како је навео, сама чињеница договора о изласку Велике Британије из ЕУ не би требало да има негативне последице по динамику преговора о чланству Црне Горе са ЕУ, већ би требало да предтасвља позитиван подстицај.

Премијер је подсјетио да се поред овог, ЕУ у претходних неколико година, суочила и са низом других тешких отворених питања - финансијска криза, велики прилив миграната, који је довео до озбиљних разлика како се према том питању треба однијети у ЕУ и са собом донио и безбједносне проблеме - који су политику проширања ставили у други план.

Недобијање датума преговора за Сјеверену Македонију, Албанију, предсједник Владе је оцијенио као лош сигнал и лошу поруку за регион Западног Балкана у цјелини, изразивши увјерење да то није добра позиција ни за саму ЕУ.

„Нема цјеловите, нема јединствене, нема сигурне ЕУ без Западног Балкана. Нажалост, видјели смо да има неколико земаља на челу са Франсцуском, не разумије ту потребу Западног Балкана, рекао бих и Европе у цјелини, и сасвим сигурно то ће се негативно одразити на динамику преговора, квалитет тих преговора, а богами и на вријеме новог проширења. Али надајмо се до коначне одлуке могу да се промијене ствари. Ми у сваком случају мислимо да је добијање датума преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом од интереса за цио регион, за сваку земљу Западног Балкана, али наравно и за ЕУ“ – закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?