Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер на састанку са њемачким министром и привредницима: Унапређење односа ЦГ и СРЊ након састанка Марковић-Меркел основа за конкретне активности на јачању економске сарадње

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и њемачки министар економије и енергетике Петер Алтмајер закључили су данас на састанку у Подгорици да двије државе његују отворене пријатељске односе без отворених питања и да је сарадња нарочито узнапредовала након прошлогодишње званичне посјете премијера Марковића СР Њемачкој и његовог састанка са савезном канцеларком Ангелом Меркел те да све то представља одличну основу за конкретне кораке на даљем снажењу економске сарадње.

Премијер Душко Марковић је оцијенио и током званичних билатералних разговора и касније на састанку са њемачком делегацијом у којој су поред министра Алтмајера били представници Бундестага, Привредне коморе и привредници, да је ова посјета значајна и по томе што потврђује спремност СР Њемачке за снажније присуство у Црној Гори. У том контексту Премијер је изразио задовољство чињеницом да су њемачке компаније из области енергетике већ активне у Црној Гори.

Захваливши се њемачкој држави и народу на подршци Црној Гори током процеса интеграције у НАТО те у нашој европској интеграцији предсједник Марковић је оцијенио да се наша земља током протекле нешто више од двије године чланства у НАТО-у показала као поуздана савезница која одговорно спроводи обавезе које проистичу из чланства.

Министар Алтмајер је, говорећи о Црној Гори, рекао на састанку и поновио у разговору делегација да Њемачка цијени лидерску позицију наше земље у процесу европских интеграција и реформи које је спровела, потврдио даљу подршку нашој европској агенди.

„Ми желимо да Црна Гора постане чланица Европске уније. Ми подржавамо и подржаваћемо тај процес. Потребно је отворити само једно поглавље. Добро напредујете. То показује да влада ваше земље веома озбиљно и са великим ангажманом ради на томе да створи све услове за приступ Европској унији“ – казао је на састанку са привредницима министар Алтмајер.

Изражено жаљење чињеницом да Сјеверна Македонија и Албанија нијесу сада добиле могућност наставка процеса европске интеграције уз обострану оцјену да је политика проширења Европске уније и изгледна европска перспектива свих држава Западног Балкана стратешко опредјељење обију држава.

Ова посјета треба да мотивише њемачке инвеститоре али и нас у ЦГ

Предсједник Владе Црне Горе је на састанку са делегацијом СР Њемачке оцијенио да посјета представља могућност продубљивања економске сарадње, али да исто тако треба да подстакне нашу администрацију.

„Ваша посјета Црној Гори је потврда одличних билатералних односа и наше одлучности да их додатно оснажимо и надопунимо снажном економском сарадњом. Ова посјета ће бити нов подстицај нашој администрацији, али и приватном сектору да обезбиједе све неопходне услове како би привукли ваше компаније да више инвестирају у Црну Гору. Са црногорске стране овом састанку присуствују Владини званичници, предсједник Привредне коморе и представници неколико компанија“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је информисао госте о успјешној економској политици Владе истакавши да је Програм економских реформи резултирао високим привредним растом, прошле године међу највишима у Европи као и смањењем незапослености за више од 8 одсто. „Кључни сектори који су допринијели оваквом расту су туризам, енергетика, грађевинарство и пољопривреда. … Ми желимо и да на овај начин Црну Гору учинимо атрактивном инвестиционом дестинацијом која ће и њемачким инвеститорима обезбиједити познате и поуздане услове пословања“ – рекао је Премијер.

Већ смо направили низ корака на јачању економске сарадње

Министар Алтмајер је казао да је његова посјета директни плод договора који је прољетос у Берлину постигао са нашим премијером и додао да савезна канцеларка подржава овакав приступ према Црној Гори.

Њемачки министар је казао да је од прољетошње посјете предсједника Владе Берлину учињен низ корака на јачању сарадње двију држава те да у том контексту наредне године предстоји и договорени састанак привредника у оквиру привредних комора.

„Већ сам предложио да сљедеће године група младих предузетника из Црне Горе посјети Нјемачку. Ја ћу их врло радо примити у Министарству да разговарамо о будућој сарадњи“ – казао је њемачки савезни министар економије и енергетике Петер Алтмајер.

Њемачки привредници су током разговора изразили задовољство присуством у Црној Гори, економским параметрима наше земље те спремношћу двију влада и привредних комора да интензиврају економску сарадњу.

Међу предлозима који су упућени током састанка је и позив предсједнику Владе да посјети Хамбург те да се размотри могућност отварања авионске линије између Црне Горе и тог града на сјеверу Њемачке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?