Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и њемачки министар Алтмајер: Потписивањем Споразума и овом посјетом показујемо подршку реформама у ЦГ

Потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић и њемачки савезни министар економије и енергетике Петер Алтмајер потписали су данас у Подгорици Споразум о партнерству у администрацији између Владе Црне Горе и Владе СР Њемачке уз обострану оцјену да су посјета њемачке делегације и потписивање Споразума потврда подршке СР Њемачке реформама у Црној Гори.

„Данашња посјета је јасна потврда о заинтересованости Њемачке за црногорско тржиште и признање Влади Црне Горе да је створила атрактиван, и стабилан инвестициони оквир. Добри економски односи су увијек подршка добрим политичким и савезничким односима, а управо су такви односи између наше двије државе. И овом приликом истичем захвалност Њемачкој на континуираној помоћи остварењу наших стратешких вањскополитичких приоритета – пуноправног чланства у НАТО и напретка у процесу приступања ЕУ, и користим прилику да поновим да је неупитна посвећеност и преданост Црне Горе испуњавању кључних задатака Алијансе са једне, односно критеријума и услова за чланство у ЕУ са друге стране. Посебно смо истакли очекивање да, имајући у виду снагу њемачке привреде, њен значај за глобалну економију, али и важност присуства Њемачке на Западном Балкану и у Црној Гори, Њемачка буде међу најзначајнијим инвеститорима у Црној Гори“ – рекао је потпредсједник Симовић на конференцији за медије са њемачким министром.


„Подржавамо напредак Црне Горе протеклих година и трансформацију њене привреде, владавину права и осигуравање тржишне економије. Ту подршку смо жељели да истакнемо овом посјетом“ – рекао је министар Алтмајер додајући да је Црна Гора највише напредовала у процесу прикључења Европској унији. Министар је додао да наша земља има подршку СР Њемачке у затварању преговарачких поглавља и отварању јединог преосталог, неотвореног, поглавља – 8 Конкуренција. „Оптимиста сам у том погледу“ – рекао је министар Атлмајер.

Говорећи о државама нашег региона министар Алтмајер је поновио на конференцији за медије да Њемачка сматра да све земље Западног Балкана морају добити перспективу уласка у Европску унију.

„У вези са тим смо разочарани, као и наши домаћини, да Европски савјет није одобрио почетак преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом. То нас је помало разочарало“ – казао је министар.

Њемачки министар економије и енергетике Петер Алтмајер је најавио отварање представништва Њемачке привредне коморе у нашој земљи и оцијенио да би идеја о посјети наших младих предузетника Њемачкој ојачала везе двију држава.

Одговарајући на питање њемачких новинара о енергетској политици наше земље потпредсједник Симовић је рекао да је наше стратешко опредјељење енергија из одрживих извора и да нам је ту Њемачка односно политика њене савезне владе „веома јасна инспирација“.

„Већ данас можемо исказати један добар примјер из Црне Горе да смо у периоду од 24 маја до 2. јуна, дакле тих десет дана, цјелокупне енергетске потребе Црне Горе задовољавали из обновљивих извора енергије“ – рекао је потпредсједник Симовић. Додао је да већ сада можемо да најавимо велике пројекте добијања енергије из обновљивих извора. „То су најбољи докази и индикатори да Црна Гора жели достизање тог циља – не реторички него суштински“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Министар Алтмајер је одговарајући на ово питање рекао да је и у Њемачкој постојала скепса када је покренула политику добијања енергије углавном из обновљивих извора, али да су касније многе државе слиједиле тај пут. Сада је енергија из обновљивих извора јефтинија – рекао је министар Алтмајер наводећи примјере других земаља. „Сада Црна Гора већ производи 64 одсто електричне енергије из обновљивих извора што је отприлике процент попут њемачког“ – рекао је министар додајући да наша земља треба да искористи богатство свог хидропотенцијала.

Одговарајући на питање ТВ Вијести да прокоменарише „континуиране захтјеве Владе Њемачке нашој Влади да буде ефикаснија у рјешавању проблема слободе медија“ министар Алтмајер је рекао да ни у земљама чланицама ЕУ ни у земљама кандидатима нијесу сви проблеми ријешени те да та тема предмет разговора на нивоу влада, а не у јавности.

„Укупно могу рећи да се у посљедњих годину или двије дана ситуација побољшала“ – закључио је њемачки министар економије и енергетике Петер Алтмајер.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?