Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио конференцију о економији: Преко милијарду еура страних инвестиција резултат су посвећености и квалитета пословног амбијента

Објављено: 24.10.2019. 16:40 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Црногорска економија већ пуну деценију биљежи стабилне стопе раста, а само раст у посљедње три године јасно потврђује напредак који остварујемо, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отварајући конференцију о економији „Синергија – кључ успјеха региона“ коју организује Привредна комора Црне Горе.

„Добар тренд директних страних инвестиција, додатна је потврда квалитета пословног амбијента и сигурности улагања, који смо креирали. Преко милијарду еура нето прилива страних улагања у посљедње двије и по године, нијесу сплет случајних околности, већ резултат посвећености“, рекао је премијер Марковић на конференцији у Будви.

Он је, међутим, указао да се бржи друштвени и економски развој не могу заснивати на већ примијењеним средствима, већ да су потребне нове идеје, предузетнички подухвати, савремене технологије и боље методе рада.

„А њих ни Црна Гора ни наши балкански сусједи не смију тражити у изолованим националним оквирима“, рекао је црногорски премијер.

Истакао је да је за останак младих и образованих људи, али и за све нас, потребно атрактивније друштвено и економско окружење. 

„Требају нам креативнији послови, активна језгра научно-истраживачке мисли, нова знања, кредибилни међународни партнери и центри привредне активности који ће привлачити не само наше, него и становнике сусједних држава. Једино тако можемо одговорити савременим демографским изазовима“, казао је предсједник Марковић.

Исказао је разумијевање за разочарење порукама које посљедњих дана стижу са појединих релевантних европских адреса, али да не смијемо дозволити да се у томе тражи изговор за нову стагнацију. Оцијенио је да је напредак наших економија тијесно везан за процес придруживања ЕУ, али да не мора имати исту динамику.

„Црна Гора нема дилему – посвећени смо напретку, усвајању добро осмишљених европских политика и спремно ћемо дочекати тренутак придружења ЕУ. Онда кад обије уговорне стране буду спремне за то. Јер, подсјетићу, ово је процес који водимо слободном вољом потписница споразума о приступању“, рекао је предсједник Владе.

Осврћући се на питања економске сарадње и регионалног економског простора, премијер Марковић је казао да је Црна Гора искрено посвећена сваком виду регионалне сарадње, те да ће ставити на располагање све своје ресурсе и искрено сарађивати и на развоју нових регионалних иницијатива: „Све до мјере до које то не представља алтернативу, већ допуну, нашој европској агенди“.

Позитивним је оцијенио покретање бројних иницијатива, у првом реду Берлинског процеса, док је за привреду изузтено важно формирање Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?