Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Пројекти заштите животне средине у Пљевљима већ су у току

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату да су већ у току бројне активности на заштити животне средине у Пљевљима, те да је ријеч о одлукама које је Влада донијела након систематског промишљања сматрајући својом обавезом да један дио створене економске вриједности плански уложи у санацију посљедица, а други дио у будућност, у креирање нових квалитетних радних мјеста и здравог животног окружења.

„Санација двије еколошке црне тачке у Пљевљима је у току. Новац је обезбијеђен, пројектна документација урађена, извођачи одабрани, а радови на терену отпочели. Само за флотационо јаловиште Градац, које је настало из рудника олова и цинка Шупља стијена, биће уложено готово осам милиона еура. Збринућемо и елиминисати штетне посљедице од деценијама акумулираних 3,9 милиона тона токсичног материјала, према свим савременим стандардима. Ови радови биће завршени до љета наредне године. Слична динамика је и са ремедијацијом депоније пепела и шљаке Маљевац, на којој термоелектрана од 1982. године одлаже пепео у виду разријеђеног муља. Прва фаза и овог пројекта биће завршена до средине наредене године, након чега ће електропривреда преузети активности и наставити са санацијом на преосталим дјеловима терена. Исказано кроз улагање, укупно збрињавање депоније на Маљевцу износиће готово 21 милион еура, када се саберу средства из кредита Свјетске банке и сопствена средства Електропривреде. Али што је најважније – ове активности и радови спроводе се такође по највишим међународним стандардима“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић данас у Скупштини на Премијерском сату одговарајући на питање представника Посланичког клуба Демократске партије социјалиста Данијела Живковића када се могу очекивати први резултати пројеката заштите животне средине у Пљевљима које је премијер најавио након 139. сједнице одржане у том граду.

Предсједник Владе је подсјетио да ће еколошка реконструкција ТЕ Пљевља и топлификација града најважнији пројекат за квалитет ваздуха у том граду и додао да је новац за овај пројекат већ обезбијеђен.

„Прво, новац је обезбијеђен. Процијењених 54 милиона еура резервисано је на рачунима Еелектроприведе за ове намјене. Тендер за еколошку реконструкцију је расписан, уз подршку реномране њемачке компаније Стеаг. Пристигле су три понуде чија је оцјена у току. Вјерујем да ће већ током наредне године, почети да пристижу резултати. Први корак биће обезбјеђење одвајања тополоте из система термоелектране за потребе гријања града. Паралелно, почеће производња и припрема наручене опреме у виду специјалних еколошких филтера“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да би ефекти требало да буду видљиви од 2021. године, с обзиром на то да ће се процеси уградње постројења за одсумпоравање и денитрификацију спроводити фазно.

„Подједнако важно за питање ваздуха је и довођење топлоте од термоелектране до центра града. У наведеном року, према најавама са одговорних адреса – од општине, преко Управе јавних радова па до техничких служби Електропривреде, садашњи корисници прећи ће на нови извор топлоте, чиме ће се значајно смањити коришћење угља за гријање у самом граду. Подједнако важно је то што ће овај концепт омогућити и брзо ширење постојеће мреже за дистрибуцију топлоте на нове кориснике. Јер једино пријемчив и комфоран извор топлоте за грађане Пљеваља, који смо најавили, може суштински елиминисати потребу за сагоријевањем угља у индивидуалним ложиштима“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао и то да свим наведеним улагањима од више од стотину милиона еура треба додати и усаглашену одлуку о општинској еколошкој накнади, која ће донијети 2,5 – 3 милиона еура, и то годишње.

„Вјерујем да отпочете активности и динамични рокови потврђују стратешко опредјељење Владе да још бржи и још динамичнији развој базирамо на принципима одрживости и очувања животне средине. Дакле – у корист квалитета живота црногорских и грађана Пљеваља. Конкретним дјелима и у прецизним роковима“ – закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?