Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ускоро нова законска рјешења за бржи и јефтинији начин рјешавања спорова

Објављено: 30.10.2019. 19:22 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Предлог закона о алтернативном рјешавању спорова је припремљен и убрзо ће бити просљеђен Влади и Скупштини на усвајање, чиме ће црногорским грађанима и привреди бити омогућен знатно бржи и јефтинији приступ правди, кроз додатно подстицање и унапрјеђење система вансудског рјешавања спорова, најавио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на данашњој сједници Савјета за подстицање и унапрјеђење примјене алтернативног рјешавања спорова.

Потпредсједник Пажин, који је и предсједник Савјета, изразио је задовољство потврдом Европске комисије да је Предлог закона усаглашен са европским стандардима, као и позитивним мишљењима добијеним од надлежних институција Црне Горе.

Савјет је констатовао да нова законска рјешења, која су у потпуности усклађена са међународним стандардима у овој области, представљају значајно унапрјеђење црногорског правног система са аспекта приступа правди, за које се очекује да ће дати вишеструке позитивне резулате, како за грађане и привреду, тако и за институције.

Оцијењено је да изузетно добра динамика реализације Програма алтернативног рјешавања спорова треба да буде одржана и у наредном периоду, као гаранција развоја алтернативног рјешавања спорова, док изазови на путу подстицања и унапрјеђења алтернативног рјешавања спорова морају бити благовремено препознавати, у циљу њиховог ажурног превазилажења.

Програм развоја алтернативног рјешавања спорова је дио Средњорочног програма рада Владе Црне Горе 2018 – 2020. година, којим је, у оквиру стратешког приоритета 2 „Црна Гора – држава владавине права и доброг управљања“, предвиђено побољшање приступа правди грађанима и правним субјектима примјеном алтернативних начина рјешавања спорова, чиме ће се постићи већи ниво ефикасне и правовремене заштите права.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?