Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Црногорски туризам постао је синоним за наш економски раст и развој

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је данас у Скупштини да је црногорски туризам постао синоним за економски раст и развој наше земље, и чинилац који утиче на глобалну перцепцију наше економије те да и квантитативни и квалитативни показатељи указују да је ова година у нашем туризму била изузетно успјешна.

„Према посљедњим доступним подацима, евидентирано је [ове године] око 200.000 туриста више и готово 600.000 ноћења више него у упоредном периоду прошле године. До краја године ови показатељи ће свакако бити још бољи. Приходи од туризма у првих 7 мјесеци расли су по стопи од 4% и износе преко 531 милион еура, а пројекције су да ће се стопа раста прихода увећати до краја године. И наплата пореских прихода, која свој резултат црпи и од туризма, биљежи рекордне резултате у односу на исти период прошле године, али и у односу на наш овогодишњи план. Закључно са 28. октобром наплаћено је преко 73 милиона еура више у односу на исти датум прошле године. Симболично, август мјесец 2019. је први мјесец у историји црногорског савременог хотелијерства када је остварено преко 1 милион ноћења у хотелима у којима је боравило преко (рекордних) 200.000 туриста“ – рекао је предсједник Душко Марковић одговарајући на Премијерском сату на питање Адријана Вуксановића из Посланичког клуба Бошњачке странке, коалиције Албанци одлучно и Хрватске грађанске иницијативе.

Премијер је рекао да је евидентно је да је туризам и даље снажан покретач цијеле наше економије и као потврду навео да је ове године отворено 46 хотела у Црној Гори, а да су наши капацитети увећани за преко 3.600 кревета.

„То значи да љетњу сезону завршавамо са рекордних 459 хотела и више од 44.000 кревета, од којих преко 56% у хотелима са 4 и 5 звјездица“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је истакао да је и у Сјеверном региону почео све снажније да се развија туризам те да се за двије године очекују први хотели са пет звјездица у том дијелу Црне Горе.

„Дакле, политика коју ова Влада реализује према сјеверу земље, и никад веће инвестиције у развојну инфраструктуру, стварају услове за економски раст, стотине нових радних мјеста и значајно унапређење живота грађана. У првих 7 мјесеци ове године раст прихода од туризма остварених на сјеверу је био по стопи од преко 26%, што показује велику атрактивност тог региона и када је у питању љетња туристичка сезона“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да бројни свјетски медији пишу веома позитивно о Црној Гори и као примјер навео магазин Форбс који је нашу земљу ставио на 13. мјесто свјетских дестинација које треба посјетити, те да је британски Гуардиан оцијенио Колашин као једно од најбољих малих скијалишта и Европи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?