Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Данас нема озбиљне економске и финансијске адресе која не поштује оно што је Црна Гора урадила

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас на Премијерском сату да нико не може да оспори раст економије за двије године у просјеку од 4,9 досто, а у 2018. години 5,1 одсто, смањење пореског дуга за 190 милиона, смањење запсолености за 8 одсто и да се већ трећу годину текућа потрошњу финансира из изворних прихода, а не из задужења.

„Је ли јерес ове Владе што смо отворили нових 30. 000 радних мјеста“ – рекао је Премијер одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића из Посланичког клуба Социјалдемократске партије.

Премијер је подсјетио посланика да је када је он изашао из Владе стопа незапослености била 22,8 одсто, а да је данас 14,3 одсто.

„Што о томе не причате, господине Коњевићу? Дакле, разумијем да имате времена да читате мој експозе, разумијем да читате стратешка документа и законе, али вјерујте ми, када се измакнете из текстова и закона, у реалном економском животу се чуда дешавају. То је лавиринт изазова и утицаја. Е ту се треба снаћи. Када се из те административне позиције измакнете и спустите на реални терен економског живота изазова које он производи, онда ћете ме боље разумјети господине Коњевићу, и нећете ме цитирати, него ћемо заједно радити да свима буде боље“ – истакао је премијер, одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића.

Нагласивши да ова Влада неће спроводити популистичке мјере, већ стандард и плате повећавати у складу са новом вриједности створеном кроз економску активност, позвао је посланика Коњевића да без обзира на политичке разлике заједно стварају све претпоставке за раст економије, отварање радних мјеста и повећавања плата.

„Данас нема међународне, господине Коњевићу, и домаће адресе, озбиљне адресе у финансијском и економском окружењу која не поштује оно што је Црна Гора урадила у посљедње вријеме“ – навео је предсједник Владе.

Коментаришићи наводе из питања посланика Коњевића о преговарачком процесу са Европском унијом, предједник Владе је нагласио да Влада није та која сама води преговарачки процес, већ су преговори обавеза цијелог друштва, при чему опредјелјујућу има Парламент.

„Ја разумијем да Ви нијесте амбициозни и поштујем, не позивате се на Вашу амбициозност јер сте као посланик врло мало или скоро нимало дали резулатата да се кроз Парламент убрза прегпповарачки процес са ЕУ. Него насупрот, бојкотујући Парламент или слиједећи опредељење бојкота доприносили да европска интеграција кроз Парламент буде значајно успорена, а да функционалност Парламента кроз политичке критеријуме буде увијек негативно оцијењивана у Бриселу“.

Предједник Владе се осврнуо и на тврдње да се не води довољно рачуна о зарадама запослених у јавном сектору, истичући да се не сјећа да је посланик Коњевић у вријеме када је био министар унутрашњих послова, а потом и министар финансија покренуо питање повећања зарада.

„Не знам да ли је било било какве законодавне иницијативе која је ишла у правцу смањења ПДВ-а, смањења пореског оптерећења рада, других финансијских и монетарних мјера које би требало да унаприједе наш економски амбијент и створе квалитетније услове за раст наше економије и бољи стандард“ – истакао је предсјеник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?