Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Више детаља о сазнањима и доказима о убиству Душка Јовановића може саопштити искључиво надлежно Тужилаштво

Предсједник Владе Душко Марковић је у оквиру премијерског сата, одговарајући на питање посланице Данијеле Павићевић везано за убиство главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића, поновио више пута изнесени став да су сва овлашћења и одговорности дата Државном тужилаштву које води поступак од његовог зачетка до самог пресуђења код Суда, као и да је улога надлежног тужилаштво руководећа и кључна.

„Данас, као и тада, сматрам да у овом стадијуму истраге, уколико је то оправдано – више детаља о прикупљеним сазнањима и доказима, може саопштити искључиво надлежно Тужилаштво, које има те информације, а ни у ком случају – предсједник Владе, који их притом и нема“, нагласио је Премијер

Сагласивши се са оцјеном да је потребно затражити одговорност на оној адреси која свој посао није урадила професионално и одговорно, предсједник Марковић је указао на праксу да се институт Премијерског сата изнова користи да се Влади адресирају питања ван њене надлежности и функционалног домашаја.

„И лично, а не само професионално, веома цијеним и уважавам улогу Парламента, јер свако друкчије понашање, одакле год долазило – подрива цјелокупан систем и указује на очигледну потребу да мијењамо оне дјелове који показују девијације. Ако законодавна власт не може ваљано вршити надзор над радом Државног тужилаштва, онда је на начин мени непознат, Тужилаштво у Црној Гори одједном постало независније и од судске власти“ рекао је предсједник Марковић, додавши да је јавно, у име Владе, испоставио своје интересовање Државном тужилаштву, али да одговор не упућује на потврду наводних пропуста у овој истрази, нити конкретизује поступање тим поводом.

Премијер је нагласио да Влада заступа политику нулте толеранције према било којем облику насиља над новинарима, као и да је полиција ефикасно истражила и открила починиоце у свим случајевима насиља над новинарима који су се догодили у мандату ове Владе.

„Веома је значајно да су у већини случајева већ донијете правоснажне пресуде и да су већини починилаца изречене затворске казне, док је један број поступака још увјек у току. Према подацима које сам добио од Управе полиције, у овој години није забиљежен ниједан физички напад на новинаре, што је резултат посвећеног рада и залагања надлежних органа“, рекао је Премијер.

Закључујући одговор на постављено питање, он је нагласио: „Јавно апелујем да Државно тужилаштво подробно испита да ли су у случају убиства Душка Јовановића постојали одређени пропусти и недостаци у поступању. И уколико се испостави да јесу, покрене процедуре за утврђивање одговарајуће одговорности, и о томе информише његову уважену породицу, Владу, и цјелокупну црногорску јавност“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈ3окпС

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/wУМбЛСq9ЦОк

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?