Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Пријатељство са Израелом утемељено у црногорској традицији антифашизма и поштовања различитости

Објављено: 31.10.2019. 17:16 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Црна Гора, која је снажно утемељена на вриједностима антифашизма и поштовања богатства вјерске и етничке различитости, поносна је на традиционално пријатељство са јеврејским народом и одличну сарадњу са државом Изреал, саопштио је потредсједник Владе Зоран Пажин током састанка са министром за вјерске службе Изреала Јицаком Вакнином данас у Подгорици.

Потпредсједник је оцијенио да било која деструктивна идеја која промовише вјерску и националну нетрпељивост и мржњу не може наћи своје упориште у Црној Гори.

Потпредсједник Пажин је нарочито захвалио Јеврејској заједници у Црној Гори на конструктивном доприносу приликом припреме нових законских рјешења о слободи вјероисповијести, наглашавајући да током комуникације на тему Предлога закона о слободи вјероисповијести са Јеврејском заједницом није било ниједног отвореног питања.

Саопштио је да је Црна Гора почаствована чињеницом да је изабрана да буде домаћин МАХАР конференције, најважнијег форума јеврејских заједница и организација Југоисточне Европе, који ће бити отворен данас у Будви.

Министар Вакнин је изразио захвалност црногорској влади и укупном црногорском друштву на искреном пријатељству према јеврејском народу, као и на подршци и залагању за заједничке вриједности мира, толеранције и сарадње међу народима и државама.

Изреалски министар је одао признање Црној Гори на изградњи друштва утемељеног на вјерској и националној толеранцији и поштовању, оцијењујући да је Црна Гора по искреном поштовању ових вриједности данас примјер многим државама у Европи.

Такође, нагласио је спремност Изреала да са Црном Гором подијели своја напредна технолошка знања и оствари интензивнију економску сарадњу, нарочито у контексту примјене нових технологија и иновација у различитим секторима привреде. 

Састанку су осим министра Вакнина присуствовали и предсједник Јеврејске заједнице Црне Горе Ђорђе Раичевић, врховни рабин Црне Горе Ари Еделкоп, рабини Симча и Голдберг, као и представник Евроазијског јеврејског конгреса Шаим Блечман.
  
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?