Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предтендерска конференција за додјелу концесије за аеродроме Црне Горе окупила инвеститоре из свих крајева свијета

Више од 80 представника 33 компаније из Европе, Америке и Азије присуствовало је данас у Подгорици Предтендерској конференцији за додјелу концесије за аеродроме Црне Горе.

Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић отворио је конференцију у својству предсједника Тендерске комисије рекавши да изузетно високо интересовање за наше аеродроме, и присуство реномираних компанија попут француских Боуyгуес цонструцтион и Аирпортс де Парис, турских ТАВ-а и Лимак Гроупа, ирског Даа Интернатионала, корејског Интернатионал Аирпорта, види као потврду да смо у Црној Гори створили атрактиван и стабилан инвестициони амбијент и као доказ да је Црна Гора глобално атрактивна инвестициона дестинација.

„Потреба даљег убзаног економског развоја Црне Горе подразумијева развој укупне инфраструктуре, а наш апсолутни приоритет у овој области је развој и пуна валоризација наших аеродроме, као кључна претпоставка за препознатљивост Црне Горе као висококвалитетне туристичке дестинације на европској и глобалној мапи“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Вицепремијер је рекао заинтересованим инвеститорима да Влада жели да да добије партнера који ће на оба аеродрома развити неопходну инфраструктуру, обезбиједити сигурна и квалитетна радна мјеста за запослене, који ће активно привлачити нове авио превознике, отварати нове регионалне, европске и даље руте и партнер који ће понудити конкурентне финансијске предлоге.

„Као држава кандидат за чланство у ЕУ која је одмакла у преговарачком процесу, са отворених 32 преговарачка поглавља у потпуно смо свјесни важности поштовања правила и стандарда ЕУ у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и одлучни смо да цијели процес водимо у складу с најбољим европским праксама осигуравајући фер и транспарентну тендерску процедуру, уз висок ниво интегритета и етике. Да закључим – Црна Гора је квалитетна, поуздана и сигурна инвестициона дестинација. У овом процесу осигураћемо фер тржишну утакмицу, а нека побиједи најбољи” – закључио је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић током конференције осврнуо се на значајна улагања Владе Црне Горе у развој туристичке привреде, са фокусом на развој зимских туристичких центара, наглашавајући да очекивани пораст броја туриста подразумијева савремену и развијену саобраћајну инфраструктуру, нарочито у дијелу ваздушног саобраћаја.

„Сваке године биљежимо пораст броја путника на црногорским аеродромима што је свакако додатни стимуланс за заинтересоване компаније. Радује ме да је данас овдје присутан велик број заинтересованих компанија, кредибилних на глобалном тржишту ваздушног саобраћаја, у складу са тим очекујем И квалитетне понуде“ – закључио је министар Нурковић.

Консултант Владе Црне Горе Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), која је члан Групације Свјетске банке презентовала је потенцијалним понуђачима предмет, параметре и структуру концесије, техничке спецификације аеродрома, као и наредне кораке у самој тендерској процедури.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?