Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић и Пицула: ЕП подржава проширење, Црна Гора да настави са реформама

Објављено: 06.11.2019. 19:58 Аутор: КЕИ
Европски парламент подржава политику проширења и Црна Гора треба да настави са добром динамиком спровођења реформи, како би постала прва наредна чланица Европске уније, оцијењено је на састанку главног преговарача Александра Дрљевића и извјестиоца Европског парламента за Црну Гору, Тонина Пицуле.

Главни преговарач се, током посјете Бриселу, састао са новим извјестиоцем ЕП за Црну Гору, којем је честитао ступање на нову дужност, уз очекивање да ће европске колеге подробно извјештавати о успјешном путу Црне Горе према ЕУ.

Дрљевић је пренио чврсту опредијељеност Црне Горе за чланство у ЕУ, подсјетивши да су Влада и све институције укључене у процес преговора истрајне у намјери да обезбиједе нашој држави мјесто у ЕУ.

„Ми вриједно радимо како би одржали континуитет кретања државе према ЕУ. У наредном периоду очекујемо позитиван одговор Европске комисије и држава чланица на напоре које улажемо, а који ће се огледати у отварању поглавља 8 – Конкуренција и затварању преговарачких поглавља у којима смо постигли интерну спремност“, рекао је главни преговарач.

KEI

Нови извјестилац ЕП за Црну Гору је поздравио чињеницу да је Црна Гора од свих земаља кандидата најдаље одмакла у преговорима с ЕУ. Истакао је да ће се током свог мандата посветити јачању веза Црне Горе и Уније, као да ће се у Европском парламенту залагати за принцип благовременог напредовања на основу индивидуалних резултата држава.

„Ја ћу бити снажан заговорник враћања политике проширења међу приоритете ЕУ. Свјесни смо да то није само техничко, већ и политичко питање, због чега је важно да Црна Гора, као предводник у преговорима са ЕУ, настави да потврђује да је њено мјесто у ЕУ, не само због географске и културолошке припадности, већ због испуњавања захтјевних стандарда које је Брисел пред њу поставио“, поручио је Пицула.

Саговорници су сагласни да је чланство држава Западног Балкана важно за очување мира и стабилности региона, али и читавог европског континента. Осврнули су се и на чињеницу да Сјеверна Македонија и Албанија нијесу отвориле преговоре, оцјењујући да, иако регион не гледа благонаклоно на ту одлуку, она не треба да буде обесхрабрујућа, већ да представља додатан мотив за још квалитетније спровођење унутрашњих реформи и припрему за пуноправно чланство у ЕУ. У свијетлу отпочињања предсједавања Хрватске Савјету ЕУ, наглашена су велика очекивања од овог предсједавања, како за Црну Гору, тако и за остале државе Западног Балкана.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?