Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Не желимо да нам ЕУ гледа кроз прсте, али очекујемо вредновање реалног напретка

Објављено: 08.11.2019. 19:27 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
У највишем интересу Црне Горе није само брзо приступање Европској унији, већ прије свега да што прије буде интерно спремна за чланство, испуњавајући претходно све критеријуме, нарочито у области владавине права, која је темељ и предуслов европског квалитета живота, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин током састанка са високим званичницима Западног Балкана, земаља чланица ЕУ и европских институција, који Свјетски економски форум организује у Женеви, под називом “Стратешки дијалог за Западни Балкан”.

Потпредсједник је нагласио да је суштина европске политике Црне Горе остварење вишег животног стандарда грађана и изградња друштва које функционише по правилима која важе у најразвијенијим европским демократијама. Додао је, међутим, да је до позитивне трансформације друштва могуће доћи само кроз процес који несметано тече и којем једнако искрено приступају обје стране, и Црна Гора и њени европски партнери.

„Црна Гора никада у свом дугом историјском трајању ништа није добила незаслужено, па то не очекујемо ни овога пута. Напротив, истрајно суштински радимо на изградњи друштва у којем се поштују европска правила и стандарди. Ипак, оно што очекујемо од европских партнера јесте да препознају и вреднују реалан напредак који Црна Гора остварује у владавини права и другим областима,“ саопштио је потпредсједник.

Говорећи о резервисаном ставу у погледу политике проширења ЕУ, превасходно Француске, потпредсједник Пажин је оцијенио легитимним разматрање ефикаснијег начина функционисања саме Уније, додајући међутим да живот у Црној Гори и нашем региону не може бити замрзнут због незаинтересованости Европске уније, већ да је у заједничком интересу Европске уније и Западног Балкана да паралелно са тим процесом буде настављен и процес европске интеграције нашег региона. Нагласио је да било који други сценарио оставља простор за пораст утицаја антиевропских и популистичких снага у оквиру појединих политичких структура у држави, али и других заинтересованих субјеката изван државе.

Он је додао да идеје о којима се говори у посљедње вријеме у контексту реформе преговарачког оквира, као што је такозвани принцип реверзибилности, не предстајају одрживо рјешење, имајући у виду утврђене принципе међународног права и већ усвојене преговарачке позиције Европске уније и Црне Горе, које су 2012. године одобрене од стране свих држава чланица ЕУ.

Потпредсједник Пажин је нагласио значајну улогу коју у промоцији европских вриједности има Њемачка, као и друге партнерске државе, међу којима посебно САД. Потпредсједник је посебно изразио захвалност за подршку европској интеграцији Црне Горе од држава чланица Вишеградске групе, чији су високи представници такође присуствовали састанку. У том контексту, нагласио је да је досадашњи њемачки принцип евроинтеграције “строго, али правично” давао конкретне резултате и да то може бити начин наставка односа Европске уније и према осталим државама аспирантима за чланство у ЕУ.

Говорећи о недавном усвајању Декларације о такозваном “мини Шенгену”, од стране Републике Србије, Републике Албаније и Републике Сјеверне Македоније, потпредсједник је подсјетио да је Црној Гори један од кључних приоритета јачање добросусједских односа, због чега и даје свој пуни допринос већ успостављеним регионалним иницијативама, које за сада остварују очекиване резултате управо у областима које су предмет промоције у оквиру иницијативе популарног назива “мини Шенген”. Он је додао да не сматра да таква иницијатива за собом носи квалитетнију интеграцију у Европску унију. “Напротив, усмјеравају се вријеме, енергија и снага држава региона на креирање нечег што већ постоји под другим називима, са још нејасним потенцијалом како нова иницијатива може допринијети европској интеграцији држава региона”.

Веома је важно, подвукао је потпредсједник, да у процесу приступања Европској унији свакој држави буде омогућено да напредује у складу са сопственим заслугама и реформским резултатима. „Само на заслугама заснован напредак ка чланству у ЕУ може бити вјетар у леђа стварним реформама и осигурати високу подршка грађана региона заједничкој европској будућности“, закључио је потпредсједник Пажин.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?