Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Новим законима до ефикасне борбе против прекограничног криминала. Заштитити људско достојанство лица која се у цјелини или дјелимично лишавају пословне способности

Измјене и допуне Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима доносе значајне новине на плану јачања механизама за борбу против транснационалног криминала, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин данас у Скупштини.

Потпредсједник је објаснио да се главна новина предложених измјена Закона односи на утврђивање надлежност Врховног државног тужиоца за формирање заједничких истражних тимова, као једног од најефикаснијих инструмената у борби против прекограничног криминала.

Измјенама и допунама овог закона, навео је, унапређује се процедура изручења, односно спрјечава могућност злоупотребе права на међународну заштиту.

Говорећи о предложеним измјенама и допунама Закона о ванпарничном поступку, потпредсједник је рекао да нова законска рјешења обезбјеђују додатне гаранције за заштиту достојанства, права и интереса лица према којима је покренут поступак за одузимање пословне способности и лица којима је пословна способност одузета.

Као значајна новина, предвиђена је обавеза суда да периодично преиспитује одлуке о одузимању пословне способности и провјерава да ли и даље постоје разлози за одузимање пословне способности. Потпредјседник Пажин је нагласио да су квалитету предложених законских рјешења значајно допринијеле сугестије НВО Удружење младих са хендикепом, које су уважене и уврштене у предлог закона.

Представљајући Предлог закона о легализацији јавних исправа у међународном промету, потпредсједник је саопштио да се предложеним законом прописује једноставнија процедура овјере јавних домаћих и страних јавних исправа, додајући да ће нови законски текст замијенити важећи закон из 1973. године.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

ФОТО И ВИДЕО
хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈк7QWУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?