Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потребан одлучнији приступ ЕУ у оквиру агенде проширења

Објављено: 13.11.2019. 16:59 Аутор: КЕИ
Перспектива чланства у ЕУ главни је покретач реформи на Западном Балкану, због чега Унија мора наћи одговор на актуелне изазове у оквиру агенде проширења, оцијенио је главни преговарач Александар Дрљевић током састанка са делегацијом Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке.

Дрљевић је поздравио посвећеност Вишеградске групе у њеним настојањима да европска интеграција Западног Балкана буде у фокусу ЕУ, посебно истичући важност подршке Чешке која гласно заговара проширење ЕУ.

„Уз разумијевање изазова са којима се ЕУ суочава, који су заокупили пажњу држава чланица, а код појединих проширење ставили у други план, ипак вјерујем да ће Унија наћи одговор на актуелне изазове у оквиру агенде проширења и тиме наставити да буде фактор очувања мира и стабилности, односно да неће изостати даља подршка реформским процесима Западног Балкана. Црна Гора ће свакако наставити да неуморно ради на остваривању стандарда који су неопходни за чланство“, истакао је Дрљевић.

KEI

Информисао је саговорнике да је приоритет у наредном периоду отварање преосталог поглавља 8, као и постизање унутрашње спремности за привремено затварање сета поглавља, уз константан и упоредан рад у владавини права. Подсјетио је на важну улогу парламента у процесу преговора, нагласивши чињеницу да је Скупштина Црне Горе од почетка укључена у тај процес и да је, усвајањем реформских закона, допринијела напретку државе на њеном путу према ЕУ.

Чланови чешке делегације су истакли да је подршка Републике Чешке европској интеграцији Црне Горе трајна и да су свјесни да је Црна Гора остварила велики напредак у оквиру интеграционог процеса и самим тим остала предводник међу западнобалканским државама на путу према чланству. Нагласили су да ће наставити да буду заговорници политике проширења и да ће представити јасан напредак Црне Горе на европском путу својим партнерима у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?