Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Лондону представио Црну Гору инвеститорима: Најразвијенија смо држава ЗБ, трећа земља по расту у Европи и поуздана инвестициона дестинација

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић представио је данас у Лондону на XИИИ глобалној конференцији о држављанству достигнућа Владе и наше економске и политичке приоритете поручивши да је наша земља од обнове независности 2006. направила крупне искораке у свом укупном друштвено-економском развоју, да је учврстила позицију економски најразвијеније земље Западног Балкана и потпуно безбједне земље засноване прије свега на јединственом мултиконфесионалном и мултиетничком складу, да немамо отворених питања са сусједима и да је наша вањска политика усклађена са вањском и безбједносном политиком ЕУ те да је Црна Гора сасвим сигурно наредна чланица Европске уније.

У оквиру представљања страних инвестиција Премијер је рекао да изузетан раст биљежимо након уласка у НАТО.

„Када је у питању економија ЦГ, у посљедње три године биљежи високе стопе раста: у 2017 4,9%, у 2018. 5,1%, а у другом кварталу 2019. год и 3;2%. Од тренутка нашег чланства у НАТО-у биљежимо раст инвестиција из земаља чланица алијансе за 64%. Укупни прилив директних страних инвестиција у ове три године износи преко милијарду и по еура. Биљежимо и 30.000 новоотворених радних мјеста, односно смањење стопе незапослености од око 8%. Тренутно је у току реализација инвестиција у износу већем од три милијарде еура“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић говорећи пред више стотина учесника конференције из цијелог свијета.


Говорећи о нашем туризму, који руши рекорде и по броју туриста и по броју ноћења и по приходима премијер је изнио најновије податке.

„Као илустрација, ево најновијих података које сам добио јутрос: У првих девет мјесеци ове године имали смо 360.000 туриста или 1,35милиона ноћења више у односу исти период прошле године. То је повећање од 11%. Ову годину завршићемо са више од 2,5 милиона туриста који су посјетили нашу земљу – то су четири туриста на једног становника“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.


Премијер Марковић је рекао у Лондону подсјетио на наша огромна улагања у Сјеверни регион, да више од 800 милиона еура улажемо у Аутопут, те да предстоји избор стратешког партнера за наше аеродроме.

Све то су повољности за инвеститоре које сада очекује и развојни програм кроз који највише 2.000 инвеститора у наредне три године могу стећи држављанство Црне Горе улагањем у неки од развојних пројеката.

„Апликација кошта 100.000 € и подразумијева минимално улагање у Приморју или у главном граду Подгорици од 450.000 €, а у мање развијеном, али ресурсима богатом Сјеверном региону 250.000 €. Поступак укључује реномиране међународне агенте (као што је и Х&П)за посредовање те безбједносну и другу провјеру апликаната. Одобрена су 4 велика у значајна инвестициона пројекта од чега 3 на сјеверу Црне Горе. У наредних пар мјесеци очекујемо још пријава пројеката, с обзиром да је интересовање велико. Читав процес води искључиво Влада чиме гарантујемо транспарентност, законитост и сигурност улагања по овом моделу“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на XИИИ глобалној конференцији о држављанству која се одржава у Лондону.

Излагање предсједника Владе пратио је промотивни филм у којем су приказане политичке и економске карактеристике наше земље и кључне области погодне за стране инвестиције.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?