Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин у Берлину: Њемачка снажно подржава проевропску политику Црне Горе

Објављено: 14.11.2019. 23:36 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Њемачка веома цијени и подржава истрајност Црне Горе у вођењу проевропске политике на Западном Балкану, саопштено је данас у Берлину током сусрета потпредсједника Владе Зорана Пажина са високим званичницима извршне и законодавне власти Савезне Републике Њемачке.

Потпредсједник Пажин је изразио поштовање за строг, али правичан приступ Њемачке политици проширења Европске уније, додајући да овакав принципијелан став Берлина представља охрабрење Црној Гори да ће њен даљи напредак ка пуноправном чланству у ЕУ бити заснован на реалном вредновању остварених резултата.

У разговору са предсједником Одбора за ЕУ послове њемачког Бундестага Гинтером Крихбаумом и члановима Одбора, потпредсједник Пажин је указао да Црна Гора може Европској унији послужити као примјер успјешног усвајања европских вриједности и правила у региону Западног Балкана. У том контексту, подсјетио је да је Црна Гора данас пуноправна чланица НАТО, лидер у процесу европских интеграција и једна од најбрже растућих европских економија.

Крихбаум је саопштио да Њемачка има велики интерес да Црна Гора настави пут ка чланству у Европској унији. „СР Њемачка подржава Црну Гору на њеном путу ка ЕУ. Ми желимо да Црна Гора уђе у ЕУ и постигнут је напредак у бројним областима. Наравно још нијесмо стигли до циља и наравно има много тога да се уради. Али и наша савезна канцеларка Ангела Меркел је у протеклој години имала веома конструктиван сусрет са Вашим премијером Марковићем када се, наравно, ради о борби против криминала или корупције. Ми овдје смо веома одлучни, исто као и Влада Црне Горе. Ми имамо веома партнерски, веома пријатељски однос и то ће се сигурно наставити и у будућности,“ нагласио је Крихбаум.

Потпредсједник Пажин је нагласио да ће Црна Гора одлучно наставити да води европску политику, без обзира на тренутну фокусираност Европске уније на унутрашња питања и без обзира на актуелне разлике унутар Уније у погледу визије будућности процеса проширења. Потпредсједник је поздравио веома уравнотежен став Савезне Републике Њемачке када је у питању тзв. „Мини Шенген“, за којег је јасно да то не може бити замјена за пуноправно чланство земаља региона у Европској унији.

„Суштина европске политике Црне Горе је свакако да нашим грађанима обезбиједимо виши животни стандард и да градимо друштво које функционише по правилима која важе у најразвијенијим европским демократијама. Ми настављамо европске реформе и нећемо своју дугорочну политику базирати на тренутним одлукама појединих чланица ЕУ. Имамо јасан европски курс и наставићемо одлучно и истрајно са промовисањем вриједности и стандарде на којима почива и сама Европска унија,“ закључио је потпредсједник Пажин.

Током сусрета у њемачком Савезном министарству вањских послова, специјална изасланица и директорка за Југоисточну Европу, Турску и ЕФТА Сузан Шиц и директор за политику ЕУ Томас Осовски изразили су пуну спремност Њемачке да подржи Црну Гору у даљем напретку ка пуноправном чланству у Европској унији, прије свега на бази резултата остварених у области владавине права.

Потпредсједник Пажин и њемачка министарка правде Кристин Ламбрехт потписали су данас у Берлину Споразум о сарадњи између Савезног министарства правде Њемачке и Министарства правде Црне Горе. Потписивањем овог Споразума створени су услови за редовну размјену информација и искустава између двије земље у најзначајнијим областима владавине права, укључујући усклађивање националног законодавства са правом Европске уније, борбу против организованог криминала, корупције и привредног криминала, финансијске истраге и одузимање имовине стечене криминалном дјелатношћу, правосудну сарадњу у кривичним, грађанским и трговинским стварима и друге области.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?