Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са инспекцијским службама: Влада ће подржати снажење инспекција за јачу борбу против сиве економије

Објављено: 15.11.2019. 22:17 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Одличан резултат на плану наплате државних прихода треба бити ојачан у наредном периоду, а Влада ће подржати кадровско и материјално-техничко опремање инспекцијских служби које морају задати нови снажан ударац сивој економији, саопштио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на састанку са директорима Пореске управе, Управе царина и Управе за инспекцијске послове Миомиром Мугошом, Владаном Јоковићем и Алијом Кошутом.

„Буџет за 2020. годину је амбициозно планиран у сврху даљег развоја државе. Неопходно је наплатити све оно што држави припада јер тај новац улажемо инфраструктуру, нова радна мјеста, повећање зарада...Превасходно је на вашим службама да обезбиједе поштовање закона и адекватно пуњење буџета“, казао је предсједник Марковић.

На састанку је истакнуто да ће нови импулс дјеловања бити на смањењу сиве економије у области туризма, грађевинарства те тржишта рада.

Директор Пореске управе је истакао да је у мандату ове Владе наплаћена 3,1 милијарда еура прихода што је 170 милиона еура више од планираног. Само за 10 мјесеци ове године, наплаћено је близу милијарду еура прихода што је за 70 милиона еура више него претходне године.

Добар тренд наплате прихода биљеже и у Управи царина, гдје је за 10 мјесеци ове године наплаћено 687 милиона еура, односно 41 милион еура више него 2018. године. У Управи за инспекцијске послове урађено је преко 33 хиљаде контрола, издато готово 12 хиљада прекршајних налога вриједности 4,7 милион еура.

О стању и изазовима у области грађевинско-урбанистичке инспекције извијестио је в.д генералног директора Директората за инспекцијске послове и лиценцирање у Министарству одрживог развоја и туризма Иван Медојевић. Премијер је исказао пуну подршку напорима на снажењу инспекције и остваривању резултата у тој изазовној области.

Указао је и на потребу обрачуна са девијацијама унутар система, генерисаним годинама, те процесуирања свих оних којима закон и јавни интерес нијесу основно начело у раду.

На састанку је разговарано и о унапређењу законодавног и институционалног оквира који ће обезбиједити ефикасније механизме за постизање бољих резултата.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?