Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери ЦГ и Малте: Његујемо одличне политичке и економске односе, Малта потпуно подржава европску интеграцију ЦГ

Предсједници влада Црне Горе и Републике Малте Душко Марковић и Џозеф Мускат сагласили су се данас да двије државе његују добре политичке и економске односе те да дијеле мишљење о европској перспективи држава Западног Балкана.

„Задовољство ми је што сам данас имао прилику да угостим премијера Муската са којим сам имао врло отворену и конструктивну размјену мишљења на велики број тема од интереса за наше билатералне односе, јачање укупне сарадње, те европске перспективе Црне Горе и Западног Балкана. Веома цијенимо континуирану подршку Малте нашим реформама на путу усвајања и примјене европских стандарда и несебично дијељење властитих искустава из тог процеса. Захвални смо на разумијевању и уважавању укупних напора које Црна Гора предузима у интеграцији у ЕУ, исказаних и током успјешног предсједавања Малте Савјетом ЕУ у 2017. години, када смо привремено затворили два поглавља“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић медијима након званичних разговора.

Премијер Мускат је потврдио подршку своје земље нашој европској интеграцији.

„Што се тиче ваших европских тежњи Малта никад није доводила у питање тежње Црне Горе. Ми у потпуности подржавамо чланство ваше земље у ЕУ. Свјесни смо великог напретка који сте ви остварили“ – рекао је предсједник Владе Малте.

Премијер Марковић је одлуку Европског савјета да не почне приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом оцијенио разочаравајућом.

„Указао сам на опредјељење Црне Горе да, након разочаравајуће одлуке Европског савјета да не отвори преговоре са С. Македонијом и Албанијом, настави да са истом посвећеношћу завршава обавезе из европске агенде са посебним фокусом на владавини права, будући да, за нас, европска перспектива нема алтернативу. Истакао сам разумијевање за потребу довршетка процеса унутрашње консолидације ЕУ повезану са промишљањима и о реформи постојећих метода преговарања. Истовремено, изразио сам и очекивање да тај процес паралелно одвија са напретком земаља у складу са индивидуалним заслугама“ – рекао је црногорски премијер.

Премијер Мускат је одлуку Европског савјета назвао погрешном.

„Нијесмо успјели да дођемо до споразума, да дамо једну конкретну европску перспективу нашим пријатељима у Сјеверној Македонији и у Албанији. То је била погрешна одлука. … Ја се надам да ће Европски савјет ревидирати ту одлуку која је била погрешна историјски гледано, стратешки гледано и политички гледано” – рекао је премијер Мускат.

Говорећи о односима наших двију држава премијери су истакли одличне политичке и економске односе што потврђује данашње свечано отварање Вјетроелектране на Можури.

“Ово је први пут да наша компанија у државном власништву улази на простор друге државе и то у једној области која је важна - то је енергетика. За нас је ово једна нова лекција и један велики знак повјерења које гајимо према вашој земљи” – рекао је премијер Мускат додајући да је пресудно за одабир Црне Горе било што је наша земља добра и безбједна инвестициона дестинација.

Премијер Марковић је рекао да је током садржајних разговора, поред поменутог успјешног пројекта у области енергетике, заједнички препознат и низ могућности за унапређење сарадње у бројним областима.

„Туризам, пољопривреда, здравство су само нека од поља у којима видимо потенцијале за снажније повезивање наших земаља. … Малта је за нас примјер економски успјешне мале европске земље која је цјеловито искористила своје потенцијале“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијери Црне Горе и Малте поподне ће присуствовати на Можури свечаном пуштању у рад Вјетроелектране.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?