Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуштена у рад ВЕ Можура: Прва малтешка енергетска инвестиција у континенталној Европи може послужити као примјер за још јачу сарадњу и трансфер знања

Министарка економије Црне Горе Драгица Секулић и министар енергетике и водоснабдијевања Малте Џо Мици пустили су поподне у рад Вјетроелектрану Можура снаге 46 МW и вриједности 90 милиона еура и оцијенили да овај чин представља доказ добре сарадње двију држава и наговјештава још тјешњу сарадњу.

„Чињеница да је, већински државна енергетска компанија, из земље чланице европске уније, препознала потенцијал пројекта, уједно оцјењујући Црну Гору као атрактивну и поуздану инвестициону дестинацију, најбоља су потврда амбијента који смо креирали. Када традиционално опрезни инвеститори дођу у Црну Гору, друга промоција скоро да није ни потребна. Сличност по величини наших економија, отвореност за страна улагања и партнерства, најбољи су гарант да овај пројекат може допринијети и потребном трансферу знања и искустава” – рекла је министарка Секулић на свечаности.

Њен малтешки колега је рекао да је његова Влада прије пет година препознала енергетски сектор као један од кључних стубова економије своје земље и оцијенио да је први успјешан пројекат државне електроенергетске компаније Малте у континенталној Европи дао Влади за право и да може представљати примјер за друге чланице ЕУ.

„Изградња овог мегапројекта трајала је три године. Пројекат се протеже на 8,5 км новоизграђених путева. Изазови изградње и пуштања у погон 23 вјетрогенератора били су бројни, али успјели смо да их савладамо. Овај пројекат нас је спојио, приближио је наше земље које су сличне и у броју становника и по расту БДП-а тј настојању влада Малте и Црне Горе да буду успјешне“ – рекао је министар Мици.

Обоје министара истакли су посебан значај чињенице да је ријеч о зеленој односно тзв. чистој енергији. Црногорска министарка је рекла да је Можура потврда да је даљи развој у правцу зелене енергије могућ и заправо најизгледнији.

„У данима када црногорска енергетика по други пут у истој години потврђује да је способна да сву своју потрошњу задовољи производњом енергије без емисија гасова са ефектом стаклене баште, вјетроелектрана Можура нам улива додатни оптимизам. За црногорску енергетику и економију уопште, посебно је важно да је, послије вишегодишње стагнације, пројекат добио на убрзању и у веома кратком року завршен укључењем малтешке Енемалте“ – рекла је министарка економије Црне Горе.

Министарка Секулић је пожељела инвеститорима успјешан рад и добар вјетар.

„И молим вас да нам добро чувате и одржавате ове 23 вјетроелектране, које ћете по истеку периода закупа предати у трајно власништво црногорском народу“ – рекла је министарка Драгица Секулић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?