Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић страним инвеститорима: Владина политика даје одличне резултате, ЦГ је међу најпрестижнијим инвестиционим дестинацијама

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас страним инвеститорима у нашој земљи да владине политике дају резултате, привредни раст и туризам су рекордни, по интересовању инвеститора и да је Црна Гора најпрестижнија инвестициона дестинација у свијету.

„Можемо рећи да је позиција Црне Горе као пуноправне чланице НАТО-а од прије двије године значајно унаприједила пословни амбијент и прилике у Црној Гори, допринијела њеној укупној не само друштвеној него и економској афирмацији и дала нове прилике за развој и стварање нове вриједности. Наше чланство у НАТО-у је оснажило Црну Гору као сигурну и безбједну дестинацију, Црну Гору у којој владају принципи владавине права, демократије и укупних слобода – дакле и економских слобода. Према неким процјенама за ове двије године, не могу бити потпуно поуздане, прилив директних страних инвестиција из земаља чланица НАТО-а износи преко 60%. То је заиста импресиван податак и он се треба ставити у контекст нашег укупног економског напретка“ – рекао је премијер на годишњој сједници Савјета страних инвеститора.

Говорећи о инвестицијама предсједник Владе је рекао да га је прошлонедјељна конференција у Лондону увјерила да је наша земља водећа инвестициона дестинација.

„Прије неки дан сам учествовао у Лондону на инвестиционој конференцији поводом овог програма [економског држављанства]. … Црна Гора је данас, не као туристичка дестинација, него као и инвестициона дестинација интересантнија и од Кариба и од Јамајке и од Мексика и од земаља у Европи посебно на Медитерану. Једноставно инвеститори и агенти који заступају инвеститоре немају објашњење за то. Ово је добра прилика и за Црну Гору, али одлична прилика и за вас који се бавите бизнисом“ – рекао је премијер.

ЦГ жели у ЕУ, али разумије унутрашње проблеме

Говорећи о вањскополитичком окружењу предсједник Владе је поновио да Црна Гора жели да буде чланица Европске уније када за то буде спремна, без обзира на догађаје у самој Унији.

„Видимо да је процес интеграције земаља Западног Балкана односно земаља кандидата, прије свега Црне Горе и Србије, значајно успорен. Европска унија је суочена са озбиљним унутрашњим изазовима који се прије свега огледају у Бреxиту, у посљедицама мигрантске кризе, који није само друштвени социјални изазов него и озбиљан безбједносни изазов, наравно и глобалним трговинским сукобима који су присутнији на глобалној економској сцени, разликама унутар Европске уније у односу на многа тешка питања, па и ова претходна. … Све је то на неки начин политику проширења ставило у други план. Таква ситуација у Европској унији резултирала је и новом иницијативом Француске односно предсједника [Емануела] Макрона који је земљама чланицама подијељен у виду нон-папера и који ће баш данас добити зелено свијетло у смислу почетка дискусије о њему. Вјерујем да ћемо након завршетка те дискусије, која неће бити кратка, неће бити брза, вјерујем да ће се пренијети и у идућу годину, имати јасан однос ЕУ у односу на политику проширења која ће се тицати наравно Црне Горе и Србије и других кандидата за чланство у ЕУ, и наравно и вас као пословне заједнице, односно предузећа. Оно што је позиција Црне Горе у овом смислу, већ на прво читање, је да је политика проширења неупитна и да Западни Балкан треба и мора имати европску перспективу. Западни Балкан треба бити дио јединствене Европе из много разлога – политичких, економских и наравно безбједносних. Тај нон-папер говори о тој потреби Европске уније када је у питању западни Балкан“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је, говорећи даље о европској интеграцији наше земље, казао да Црна Гора нема никакав нервозан став према нон-паперу и према овом приступу.

„Црна Гора је партнер у преговарачком процесу. Ово није једностран процес у којем се само гледа Црна Гора него са друге стране имамо и своје европске партнере и Европску унију. Црна Гора иако мала земља зрела је да разумије проблеме у којем се налазе њени партнери – у овом случају Европска унија. Ми разумијемо читав контекст изазова пред Европском унијом. И Црна Гора својом позицијом жели да подржи Европску унију да ријеши своја тешка питања, да консолидује своју унутрашњу инфраструктуру, да је учини ефикаснијом у односу на оно што је сада. И Црна Гора жели бити дио Европске уније када за то буде спремна како год изгледала Европска унија“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Додао хе да ће наша земља у том смислу наставити реформе.

„Црна Гора жели снажну, моћну Европску унију, Европску унију која ће имати утицај и која ће моћи опредјелјивати глобалне економске, политичке и безбједносне токове. То је позиција Црне Горе, а до тада ми ћемо снажније него икада радити на европској агенди и на реформама како бисмо достигли неопходан ниво спремности за чланство. Дакле за Црну Гору Европска унија нема алтернативе“ – закључио је Премијер.

Регионалне иницијативе – предност чињеницама над политичким интересима

Предсједник Владе Црне Горе је објаснио да се наша земља односи према иницијатива попут оне колоквијално назване „мали Шенген“ је свака иницијатива треба да убрзава европски процес интеграције, а не да представља замјену за тај процес.

„Позиција Црне Горе је да испуњавамо обавезе које смо преузели, а не да улазимо у нове иницијативе, а да нијесмо реализовали обавезе које смо преузели, а које се тичу регионалне сарадње и лакшег пословања и трговине. Ми смо те обавезе преузели у Трсту у оквиру Берлинског процеса потписивањем Акционог плана о регионалном повезивању. Он укључује све ове елементе као регионална иницијатива. Црна Гора нема никакву врсту ограничења за све оне који послују са компанијама у Црној Гори, нема нецаринских баријера и оптерећења за разлику од других земаља које то намећу нашој привреди у пословању са њиховим компанијама. Свака регионална иницијатива је добра ако она надомјешта и убрзава европски процес интеграције, а не да представља замјену за тај процес и европску интеграцију . Дакле, веома ћемо се пажљиво однијети и према овој иницијативи која је дошла од двојице предсједника наших сусједа, али ћемо морати на сто ставити чињенице, а не политичке интересе“ – рекао је предсједник Владе.

Економија наставља раст, туризам руши рекорде

Премијер је рекао да наши економски показатељи показују импресивне стопе привредног раста, а да у прва два квартала ове године такође биљежимо високе стопе раста од преко три одсто.
„Они подаци којима сада располажемо у односу на трећи квартал говоре да ће стопа раста у трећем кварталу бити значајно већа у односу на стопу раста у другом кварталу. Дакле, наша економија има стабилан раст и веома сам задовољан тим“ – рекао је Премијер.

Додао је да је од почетка мандата ове владе отворено готово 30.000 радних мјеста, односно да је стопа незапослености смањена за 8 одсто.

Говорећи о пуњењу буџета предсједник Владе је рекао Савјету страних инвеститора да је Црна Гора у једанаест мјесеци ове године остварила веће приходе у односу на прошлу годину 5,5 одсто односно за 81 милион еура.

Када је ријеч о туризму, и ова година показује да ће бити рекордна.

„Ми већ данас биљежимо значајно боље резултате. За непуних једанаест мјесеци у односу на цијелу претходну годину која је била рекордна. Дакле ми на данашњи дан у Црној Гори имамо 160.000 туриста више и преко 400.000 ноћења више. … Ми смо већ у овом тренутку пребацили финансијске ефекте од туризма за једанаест мјесеци у односу на цијелу 2018. годину“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Велико интересовање за Аеродроме

Говорећи на тему валоризације наших аеродрома предсједник Владе је рекао да је интересовање велико за концесију.

„Имамо више од 22 интересовања што компанија, што конзорцијума. Невиђено је интересовање најјачих компанија у овом сегменту глобално и вјерујем да ће наша инвестициона очекивања, а и она која се тичу авио доступности Црне Горе у перспективи бити значајно премашена. Сам нијесам могао да вјерујем да имамо такво интересовање да то интересовање сад чак прелази у захтјев да продужимо претквалификациони поступак“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Додао је да ће валоризација Аеродрома Црне Горе допринијети брзом расту цијеле наше економије и да ће допринијети отварању нових радних мјеста.

Порука инвеститорима: искористите прилику

Премијер је позвао инвеститоре да искористе јединствену прилику у којој се Црна Гора земља налази.

„Поштовани привредници ово нијесу политике у најави, ово нијесу резултати које очекујемо него се ове политике и ови резултати већ остварују. Црна Гора није инвестициона дестинација коју треба да препознамо. Већ смо заједно пуно урадили на томе. Она је данас престижна, топ инвестициона дестинација и наравно туристичка дестинација. Због тога вас позивам да ову јединствену прилику у којој се сада Црна Гора налази заједно искористимо и да ви радећи у оквиру ваших и компанија стварате нову вриједност за Црну Гору, да на тај начин доприносите укупном напретку Црне Горе, сваког грађанина и сваке породице, повећању стандарда наше породице и нашег појединца, а да држава мора да вас прати у том смислу. Она мора бити ефикасна, она мора бити мање скупа и она мора обезбиједити вама пуну конкурентност на тржишту како би ови циљеви бити остварени“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на годишњој сједници Савјета страних инвеститора у Црној Гори.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?