Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Влада нема ингеренције у кадровској политици и програмским рјешењима РТЦГ

„Буџетом Црне Горе на годишњем нивоу се за функционисање ових институција, и реализацију бројних програмских активности, опредјелјује преко пет милиона еура. Илустрације ради – у мандату ове Владе, преко Фонда за заштиту и остваривање мањинских права реализовано је 386 пројекта чија вриједност износи скоро 2,5 милона еура“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Премијерском сату.

Одговарајући на питање Ервина Ибрахимовића из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе да ли Влада и ресорно министарство планирају да побљшају заступљеност Бошњака у програмској и кадровдској структури Јавног сервиса Црне Горе предсједник Владе је рекао да је наша земља јединствен примјер мулитинационалног и мултувјерског склада, да та друштвена кохезија представљала чврсту основу свеукупног напретка Црне Горе, да традиција добрих међунационалних и међувјерских односа сеже у епоху након Берлинског конгреса, и у вријеме доношења Устава Књажевине Црне Горе из 1905. године, када је наша земља, као ниједна друга држава у окружењу, институционализовала односе са вјерским заједницама и успоставила механизме државне заштите припадника мањинских народа.

„Црна Гора као грађанска држава Уставом је прокламовала посебне механизме заштите мањинских права, који своју гаранцију задобијају не само кроз кровни правни стандард, већ по дубини, кроз дјеловање државних органа и институција“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да Влада нема надлежности у области донешења одлука, креирања програмских садржаја, нити кадровских политика Јавног сервиса.

„Посебно је Законом о националном јавном емитеру и интерним актима Радио телевизије Црне Горе демократски учвршћена њена независност уређивања програма, одређивања садржаја и вођења кадровске политике. С друге стране, Влада обезбјеђује називисно и рекао бих издашно финансирање Радио телевизије Црне Горе, у складу са Законом. Буџет јавног сервиса увећали смо готово за 20% у односу на 2018. годину, и износиће скоро 15 милиона еура. Такође, Влада је посвећена и остваривању одговарајућих претпоставки за професионализацију медијског простора, његово унапређење, те подстицање медијског плурализма. Као што видите, надлежности Радио телевизије Црне Горе имају највећи степен политичке, институционалне и финансијске независности. Постоје обавезе Јавног сервиса о програмској заступљености свих субјеката друштва, те у том контексту и права на заштиту идентитета и националне самобитности свих народа у Црној Гори. Радио-телевизија Црне Горе дужна је да производи и емитује програмске садржаје који промовишу мултикултуралност, мултиетничност и мултивјерски карактер Црне Горе, садржаје који доприносе поштовању и остваривању концепта грађанског друштва. На тај начин стварају се претпоставке за дјеловање усклађено са међународним стандардима које помињете у образложењу питања. Са своје стране, Влада је сходно актуелној ревизији медијског законодавства и усклађивању са међународним стандардима, недавно утврдила Предлог закона о Радио телевизији Црне Горе који је утемељен на највишим гаранцијама политичке, институционалне и финансијске независности јавног сервиса. Овај законски предлог је у троструком експертском мониторингу Савјета Европе и Европске комисије оцијењен као 'у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе'“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је закључио да ккадровска политика запослених у Радио телевизији Црне Горе, сагласно правилима, треба да се утврђује по јасно дефинисаној законској процедури, на основу јавног конкурса и уз критеријуме стручности, професионалности и одговарајућег искуства.

„Слажем се са Вама, господине Ибрахимовићу, да у континуитету треба унапређивати статус припадника мањинских заједница, и свих грађана Црне Горе, јер је то предуслов друштвене кохезије и просперитета наше земље“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈуФСЦе

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Е9-фСрqР-7Y

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?