Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Прихваћена је препорука АСК да се преиспита и допуни важећи оквир којим је уређена стамбена политика

Предсједник Владе Душко Марковић је, одговарајући на питање Миодрага Лекића у оквиру премијерског сата, саопштио да је Влада прихватила иницијативу Савјета Агенције за спречавање корупције о потреби сачињавања детаљне анализе правног оквира којим је уређено питање рјешавања стамбених потреба функционера и државних службеника и намјештеника, ради предлагања измјена и допуна релевантних правних прописа.

„Дакле, трагом наведене иницијативе, извршена је прелиминарна анализа правног оквира којим се уређује начин и поступак рјешавања стамбених потреба функционера и државних службеника и намјештеника, као и одлуке Владе као правног основа. С тим у вези, прихваћена је препорука Агенције да се преиспита и допуни важећи оквир којим је уређено ово питање, као што сам овај рекао, а посебно у дијелу да не долази до преклапања процедура и одлука и на неки начин утицаја једне гране власти на другу“, нагласио је предсједник Марковић, додавши да је у току комуникација са представницима Агенције, са циљем да заједничка Радна група припреми и Влади предложи измјене и допуне релевантних прописа, под координацијом потпредсједника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику.

Категорично одбацујући тврдње да постоји завјера против демократије и државе која се остварује кроз материјалну помоћ запосленима за решавање стамбених потреба, предсједник Марковић је нагласио:

„Оно чега има – јесте стамбена политика која је показала одређене слабости и недостатке. И оно што такође (...) постоји јесу демократске институције које ће тиме бавити или ће се морати тиме бавити. Такође, постоји и предсједник Владе који је објелоданио , као и што сте сами рекли тражене податке, не због неког есклузивитета и притиска него због тога што су то били иначе јавни подаци и због тога што ми је то законска обавеза, али, истовремено, то је и прилика да сви евидентирамо слабости и пропусте и да покушамо да решавање стамбених питања дефинишемо на начин да он не буде привилегија већ заиста као резултат потребе, без обзира да ли се ради о државном службенику или функционеру“.

Констатујући да су се стамбене потребе функционера решавале у свим системима и у свим владама, те да ће евентуалне грешке бити исправљене, Премијер је закључио:

„Ја мислим да је ово политика која је неопходна, да ова политика мора обухватити и државне службенике и функционере, али она мора бити јавна, она мора бити транспарентна и она не смије бити злоупотријебљена.“

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈуФСЦе

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Е9-фСрqР-7Y

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?