Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са синдикатима: Социјални партнери имају квалитетан дијалог у корист запослених

Објављено: 27.11.2019. 18:59 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада и социјални партнери имају квалитетан социјални дијалог који је константно унапређиван уважавајући потребе радника и послодаваца, и тиме обезбјеђујући бољи статус запослених као и конкурентнији пословни амбијент, оцијењено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и делегација Уније слободних синдиката, предвођене генералним секретаром Срђом Кековићем, и Савеза синдиката Црне Горе, предвођене генералним секретаром Душком Зарубицом

„У вама имамо озбиљног и одговорног партнера са којим смо веома дуго радили на овом захтјевном системском закону, што нам је обезбиједило да наша заједничка опредјелјенја буду квалитетнија“, казао је премијер Марковић на састанку одржаном јуче поподне гдје је током вишечасовног дијалога разговарано о новом Закону о раду. 

Састанку су присуствовали и потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић и министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић

Премијер Марковић је истакао да је Влада у трогодишњем периоду финансијске консолидације обезбиједила висок економски раст, повећање броја запослених за око 30.000, смањење незапослености, редовност исплата свих давања, повећање минималне зараде након дужег периода, као и редовно усклађивање пензија. 

Предсједник Владе је додао и да су створени услови за повећање зарада у просвјети и здравству. У том контексту је нагласио принцип креирања одрживих рјешења која ће бити дугорочно примјенива и која обезбјеђују финансијску стабилност система. Он је додао да смо заједно одолијевали повлачењу, на први поглед политички допадљивих али дугорочно неодрживих рјешења. 

Представници синдиката су истакли да су конструктивни партнери који желе да дају допринос напретку и прогресу, али да су посвећени остваривању већих права радника те даљој хуманизацији рада. У том контексту, добили су пуно разумијевање предсједника Владе, исказујући оправданост њихових очекивања и истичући да квалитетан економско социјални амбијент подразумијева одговорног послодавца, уваженог и награђеног доброг радника, што је најбоља гаранција конкурентности пословног амбијента. 

На састанку је усаглашен приступ везано за нови Закон о раду, који ће убрзо бити усвојен на Влади и послат Скупштини Црне Горе на разматрање. Партнери су се договорили да се кроз Социјални савјет настави дијалог о Закону о пензијско-инвалидском осигурању.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?