Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер са синдикатима здравства: Буџет за здравство највећи у црногорској историји

Објављено: 27.11.2019. 22:15 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе опредијелила је 280 милиона еура за здравство у наредној години, што је највеће издвајање за овај сегмент у историји наше државе, казао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са делегацијом репрезентативних синдиката здравства – Самосталним синдикатом здравства Црне Горе и Синдикатом здравства Црне Горе, на челу са Љиљаном Кривокапић и Владимиром Павићевићем

"Буџет здравства у 2020. години је за 100 милиона еура већи него што је био прије три године када је ова Влада преузела мандат. У овом периоду било је значајних издвајања и улагања како у инфраструктуру тако и у образовање кадра и рјешавање стамбеног питања. Сада смо обезбиједили повећање зарада за све у здравственом систему", рекао је премијер Марковић. 

Он је прецизирао да је 10, 3 милиона еура опредијељено за набавку нове опреме, 3,2 милиона еура је отишло за специјализације, а 1,9 милиона за медицинске едукације. За стамбени фонд је дато 1,5 милиона еура, колико ће бити опредијељено и у периоду 2021-2023. година, а наредне године ће здравствена задруга од Владе добити 400.000 еура за рјешавање стамбеног питања.
 
Представници синдиката су препознали напоре Владе у том дијелу али су исказали незадовољство предложеним повећањем зараде од 9 одсто наредне и 3 одсто 2021. године. Сматрају да статус и положај здравствених радика али и немедицинског особља мора бити унапријеђен. 

Премијер Марковић се сагласио да је изузетно важно побољшати стандард запослених у здравству због одговорног посла који раде и значаја за грађане и државу али да се морају наћи одржива а не популистичка рјешења. 

Саговорници су се сагласили да је буџет за здравство довољно велики да може обезбиједити бољи статус запослених, али да се модели морају тражити у постојећим финансијским оквирима. Договорен је наставак дијалога у том правцу. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?