Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: До чланства у ЕУ само ако све надлежне институције покажу одговорност на свим нивоима

Савјет за владавину права, којим предсједава потпредсједник Владе Зоран Пажин, размотрио је на данашњој сједници, у присуству шефа Делегације Европске уније у Црној Гори Аива Орава, Незванични радни документ (нонпејпер) Европске комисије о стању у области владавине праве. 

„Иако је Европска комисија у нонпејперу констатовала напредак у многим кључним областима владавине права, желим да се фокусирамо на области у којима можемо и морамо више и боље. Налазимо се у фази која захтјева да институције задужене за владавину права морају исказати много више одговорног рада, индивидуалног и институционалног квалитета и конкретне препознатљиве резултате у областима за које су задужене. То неће бити могуће уколико све надлежене институције не покажу одговорност на свим нивоима, полазећи од старјешина институција, па до сваког носиоца функције и сваког службеника,“ саопштио је потпредсједник Пажин.

Потпредсједник је нагласио да нема мјеста никаквој комоцији у обављању дужности, нити олаком задовољавању формалним статистикама, већ резултати морају бити суштински, такви да их могу осјетити сами грађани, кроз унапређење правне сигурности, као најзначајнијег атрибута владавине права.

„Само такав приступ обавезама води јачању повјерења у правосуђе и друге институције, првенствено грађана, а потом и наших партнера у Бриселу,“ додао је потпредсједник.

Према ријечима шефа Делегације ЕУ у Црној Гори Аива Орава, Европска комисија препознаје и поздравља напредак који је Црна Гора остварила у усвајању прописа ЕУ, изградњи институција и остварењу резултата у бројним областима владавине права, али такође и указује на низ преосталих изазова. 

Чланови Савјета, руководиоци државних институција задужених за област владавине права, преузели су обавезу да, прије усвајања наредног годишњег извјештаја о напретку Црне Горе, извијесте Европску комисију о напретку у испуњавању препорука из Незваничног радног документа (нонпејпера) о стању у области владавине права.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈКЦ2ХС

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?