Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Мадриду на глобалној конференцији о климатским промјенама: Једини прихватљив пут развоја ЦГ је базиран на бризи за животну средину

„Црна Гора остаје снажно посвец́ена побољшању заштите животне средине, квалитету екосистема, заштити биљних и животињских врста, рационалном и адекватном коришц́ењу природних ресурса, те улагању у чисте изворе енергије. Једини прихватљиви пут за нас је онај који је базиран на одрживом развоју, са одговорним и пажљивим утицајем на животну средину и промјену климе“ – саопштио је предсједник Владе Душко Марковић данас у Мадриду на састанку лидера одржаног у склопу XXВ Конференције (ЦОП25) Оквирне конвенције Уједињених нација о промјени климе (УНФЦЦЦ).

Премијер је рекао да Црна Гора, која је Уставом одређена као еколошка држава, дијели посвећеност међународне заједнице тражењу најбољих одговора на климатске промјене.

„Влада је, након широких консултација, недавно утврдила Предлог закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена. Учинили смо то јер искрено вјерујемо да борба за заштиту животне средине није само наша међународна обавеза, већ интерес ове и генерација које долазе“ – поручио је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је Црна Гора дугорочно планирала развој на принципима ниских нивоа емисија гасова с ефектом стаклене баште, као и развој економије отпорне на климатске промјене.

„Наш удио у глобалним емисијама је изузетно мали - свега 0,009%. Додатно смо дефинисали изузетно амбициозан циљ њихове редукције од најмање 30% у периоду до 2030. године, (у односу на ниво из 1990.), желећи да пошаљемо одлучну и јасну поруку – учинићемо све што је у нашој моћи. Црногорска економија већ неколико година биљежи динамичан раст, са пројектованим улагањем од преко 1,7 милијарди еура у заштиту животне средине. Првенствено кроз капиталне развојне пројекте у области енергетике, саобраћаја, туризма, индустрије и пољопривреде“ – поручио је на Конференцији ЦОП25 у Мадриду предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао нашим новинарима по завршетку конференције да је Црна Гора као мала држава показала не само жељу него је потврдила и своју спремност и конкретне политике на плану заштите животне средине и суочавања са климатским промјенама.

„Дакле нема дилеме да ћемо ми до 2030. године испунити наше обавезе о смањењу негативних емисија” – рекао је Премијер додавши да је чињеница да је Црна Гора једина држава у Европи која је донијела Закон о заштити од негативних утицаја климатских промена и да је то добар примјер одговорног односа наше земље.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО (обраћање на Конференцији): хттпс://yоуту.бе/x6Х2РЛ0бq1о

ВИДЕО (изјава за јавност): хттпс://yоуту.бе/ибХХМлwахј0
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?