Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Самит НАТО-а окончан усвајањем заједничке Декларације: Алијанса није никоме пријетња, циљ је безбједност и слобода будућих генерација

Лидери држава чланица НАТО-а усвојили су данас на састанку у Лондону заједничку Декларацију у којој наводе да Алијанса не представља пријетњу ни једној држави, да су у борби против тероризма одлучни да побиједе, да је Сјеверна Македонија наредна чланица те да данашње активности имају за циљ да обезбиједе да НАТО гарантује слободу и безбједност будућих генерација.

„Данас смо се окупили у Лондону, у првој кући НАТО-а, да прославимо седамдесет година најјаче и најуспјешније Алијансе у историји, као и да обиљежимо тридесету годишњицу од пада Гвоздене завјесе. НАТО гарантује безбједност наше територије и једне милијарде становника, нашу слободу и вриједности које дијелимо, укључујући демократију, личну слободу, људска права, као и владавину права. Солидарност, јединство и кохезија су темељни принципи наше Алијансе. Док радимо заједно на спречавању конфликата и очувању мира, НАТО остаје темељ наше колективне одбране и кључни форум за безбједносне консултације и одлуке савезника. Потврђујемо трајну трансатлантску везу Европе и Сјеверне Америке, нашу приврженост сврси и принципима Повеље Уједињених нација и нашу чврсту посвећеност члану 5 Вашингтонског уговора по којем се напад на једног савезника сматра нападом на све“ – наводи се у Декларацији Самита.

Лидери НАТО-а даље наводе да су одлучни да дијеле трошкове и одговорност за недјељиву безбједност и да настављају да јачају индивидуалне и колективне капацитете како би били отпорни на све врсте напада.

„Ми, као Алијанса, суочавамо се са разноврсним пријетњама и изазовима које долазе из свих стратешких праваца. Агресивне акције Русије представљају пријетњу евроатлантској безбједности; тероризам у свим формама и појавним облицима остаје стална пријетња свима нама. Државни и недржавни актери представљају изазов за међународни поредак заснован на правилима. Нестабилност изван наших граница, такође, доприноси нелегалним миграцијама. Суочавамо се са сајбер и хибридним пријетњама“ – стоји у Декларацији.

Лидери НАТО-а наводе да овај војни савез не представља пријетњу ни једној држави.

„Одлучни смо у нашој посвећености у борби против тероризма и заједно предузимамо снажније мјере да га побиједимо. Пратимо и наставићемо да пратимо на мјерљив и одговоран начин распоређивање нових ракета средњег домета од стране Русије, што је довело до пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) и што представља значајан ризик по евроатлантску безбједност. Повећавамо активности на заштити наших слобода на мору и у ваздуху. Настављамо да оснажујемо одвраћање и одбрану са одговарајућом комбинацијом нуклеарних, конвенционалних ракетно-одбрамбених капацитета, које настављамо да прилагођавамо. Све док нуклеарно оружје постоји, НАТО ће остати нуклеарна Алијанса“ – наводи се у Декларацији усвојеној на састанку лидера држава чланица НАТО-а.

Лидери НАТО-а констатују у заједничкој Декларацији да су ојачали партнерства са сусједима и шире, да потврђују посвећеност дугорочној безбједности у Авганистану, да повећавају сарадњу са Уједињеним нацијама те да је напредак без преседана направљен у сарадњи НАТО-а и Европске уније.

„Посвећени смо политици отворених врата, која јача Алијансу и која је донијела безбједност милионима Европљана. Сјеверна Македонија је овдје са нама данас и ускоро ће бити најновији савезник“ – стоји у Декларацији.

Државе чланице НАТО-а наводе да посвећују пажњу широком спектру нових технологија како би одржале корак са њима и настављају да повећавају отпорност својих друштава, као и своју критичну инфраструктуру и енергетску безбједност.

„НАТО и савезници, у оквиру њихових надлежности, су одлучни да осигурају безбједност наших комуникација, укључујући 5Г, препознајући потребу за ослањањем на безбједне и отпорне системе. Прогласили смо свемир за домен операција НАТО-а, препознајући његов значај за нашу безбједност и суочавање са безбједносним изазовима, у складу са међународним правом. Повећавамо број алата за одговор на сајбер нападе и јачамо нашу способност да се припремимо, да одвратимо и да се одбранимо од хибридних тактика које настоје да подрију нашу безбједност и безбједност наших друштава. Јачамо улогу НАТО-а у области људске безбједности. Препознајемо да све већи утицај Кине и њених међународних политика представља и шансу и изазов, што морамо да сагледамо заједно у оквиру Алијансе“ – закључује се у Декларацији.

Лидери земаља НАТО-а на крају Декларације усвојене у Лондону констатују да је Алијанса у изазовним временима јача, а становништво држава чланица је безбједније.

„Наша веза и заједничка посвећеност гарантују наше слободе, наше вриједности и нашу безбједност већ 70 година. Наше данашње активности имају за циљ да обезбиједе да је НАТО гарант ових слобода и вриједности и безбједности будућих генерација“ – закључује се у Декларацији коју су у Лондону усвојили лидери држава чланица НАТО-а.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?