Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић након Самита у Лондону: НАТО никад јачи, никад снажнији и никада солидарнији

Са овог Самита НАТО је изашао никад јачи, никад снажнији и никада солидарнији. Све земље су јасно констатовале да је питање јединства НАТО-а кључно за стабилност и мир и да не само да не треба преиспитивати оправданости и функционалност НАТО-а, него треба радити на његовом снажењу и већим способностима, изјавио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, након састанка лидера држава чланица Алијансе данас у Лондону. 

НАТО савез као најмоћнији политички и војни савез обезбјеђује мир, стабилност, квалитет живота и људске слободе за милијарду људи на планети, а данашњи Самит је потврда снаге, јединства и солидарности чланица да јачају његову способност да се супростави свим савременим пријетњама, ма гдје су оне дешавале и ма од кога долазиле, рекао је предсједник Марковић у обраћању представницима медија.

Премијер је истакао да, када је у питању цио интеграциони процес и у НАТО и у Европску унију, позиција Црне Горе је јасна: „Наш интерес није да постанемо чланице било којег Савеза или само да своје циљеве и интересе задовољимо чланством, већ да у оквиру тих савеза било да је Алијанса или Европска Унија достигнемо вриједности савременог и демократског свијета.“

Сумирајући двогодишње искуство у Алијанси, Премијер је констатовао да је Црна Гора била у прилици да потврди своје опредјељење да смо у друштву не само војно најјачих и најспособнијих земаља свијета, него да смо у друштву земаља које баштине савремене и демократске вриједности које су предуслов за слободу сваког човјека, његов просперитет и просперитет породице, што је највећи капитал који његује евроатлантска заједница и истакао: 

„Чланице НАТО савеза не штите само земље појединачно и њихову безбедност, већ стварају услове да људи живе слободније, да њихов стандард буде већи, да владавина права буде на завиднијем, односно пожељном нивоу. То су оне вриједности које не видимо о којима се не говори а које су суштински важе за свако друштво, па и за Алијансу у цјелини“.

Предсједник Марковић је оцијенио да је Црна Гора након чланства у НАТО добила још једну нову прилику да развија и унапређује своју економију на одржив начин, на бази сопствених ресурса и због тога је економија расла по значајно вишим стопама од пројектованих: „У претходне двије године то је било 4, 9 просјечно, у овој години такође очекујемо веома веома висок раст. Наравно из тог резултата произлазе и многи други бенефити, као што је више радних мјеста бољи стандард готово у свим секторима. Дакле, чланство у НАТО-у доноси свеукупне бенефите, а Црна Гора је показала да није у НАТО-у само због бенефита, него, иако мала и са скромним укупним потенцијалом доприноси, вриједностима Алијансе“, закључио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?