Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Влада усвојила Концесиони акт за реализацију пројекта жичаре Котор-Ловћен

Објављено: 05.12.2019. 23:37 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Концесиони акт за реализацију пројекта жичаре Котор – Ловћен, који је припремило Министарство одрживог развоја и туризма.

Концесијом за реализацију пројекта жичаре предвиђено је пројектовање, финансирање, изградња, одржавање и пренос система жичаре од локалитета Дуб у Општини Котор до локалитета Кук на Ловћену на територији Пријестонице Цетиње у Црној Гори, на основу принципа „пројектуј, изгради, финансирај, управљај, пренеси”. 

Предвиђено трајање концесије за жичару је 30 година након датума почетка радова, односно датума када буду испуњени сви предуслови предвиђени у Нацрту уговора о концесији. Период концесије укључује временски период потребан за изградњу жичаре, који се процјењује на једну годину, као и оперативни период у трајању од преосталих 29 година.

Такође, на основу економске анализе изводљивости Пројекта, израђени су сценарији са различитим стопама раста на основу којих се предвиђа да ће број корисника жичаре на годишњем нивоу бити између 170.300 и 222.600 за прву годину рада, са приходима од 3.2 до 4.2 милиона еура.

Овај пројекат оствариће и друге мјерљиве користи, поред директног учинка на државни буџет кроз плаћање концесионе накнаде, као што су додатни приходи за Цетиње, Национални парк „Ловћен” и локална предузећа и предузетнике. Највећа корист која произилази из реализације пројекта биће заправо унапређење црногорске туристичке понуде и допринос бољој прерасподјели прихода у сектору туризма. 

Од концесионара се очекује да предложи инвестициони програм којим ће у првој години од ступања на снагу Уговора о концесији изградити и пустити у рад жичару од локалитета Дуб до локалитета Кук, а све пратеће објекте у потпуности израдити и ставити у функцију најкасније три године од ступања на снагу Уговора о концесији.

Минимално инвестиционо улагање у жичару и пратеће садржаје износи 18 милиона еура. Сви објекти и опрема након истека периода концесије прелазе у власништво концедента. 

Концесија за Пројекат биће додијељена кроз међународни, транспарентан и конкурентан отворени поступак, у складу са Законом о концесијама и и Уредбом о ближем начину спровођења поступка јавног надметања у отвореном и двостепеном поступку давања концесије.

МИНИСТАРСТВО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ТУРИЗМА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?