Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Ријека Зета проглашена Парком природе

Објављено: 05.12.2019. 23:55 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
„Одлука о проглашењу Парка природе „Ријека Зета“ допринијеће даљем очувању ријеке Зете кроз ефикасно спровођење адекватних мјера заштите и очувања биолошких ресурса и унапређивања биолошке разноврсности, уз константно подизање еколошке свијести грађана“, поручила је генерална директорица Директората за животну средину Ивана Војиновић на конференцији за штампу, након данашње сједнице Владе, на којој је донијета ова одлука. 

Како је саопштила, ова одлука подразумијева и формирање управљачког тијела које ће, између осталог, предлагати и спроводити План управљања и обезбиједити спровођење мјера заштите. На тај начин ће се, како је навела Војиновић, врло успјешно чувати овај простор и из њега створити нове вриједности, те осигурати одрживи развој заштићеног подручја долине ријеке Зете.

Финансијска средства за управљање Парком природе заједнички ће обезбјеђивати буџет државе, буџети јединица локалних самоуправа и остали извори у складу са законом.

„Питању очувања овог изузетно вриједног простора Општина Даниловград, Главни град Подгорица и Влада Црне Горе приступили су са великом озбиљношћу. Из тог разлога, биће настављена чврста и квалитетна комуникација и сарадња по овом питању, уз константну укљученост локалног становништва и свих осталих заинтересованих страна, како би се осим заштите аутохтоних станишта и биљних и животињских врста омогућио дугорочан одржив развој локалне заједнице, која је заправо и очувала ово подручје за добробит будућих генерација и посјетилаца“, истакла је Војиновић додајући да је нарочито неопходно наставити са константним инспекцијским надзором на државном и локалном нивоу, као и санкционисањем свих загађивача ријеке Зете у циљу рјешавања проблема загађивања овог вриједног природног ресурса.

Она је подсјетила да су Општина Даниловград и Главни град Подгорица у фебруару ове године, а уз подршку Владе Црне Горе, тј. Министарства одрживог развоја и туризма, покренули поступак проглашења ријеке Зете и њене долине заштићеним природним добром, с циљем очувања природних вриједности и природних ресурса који карактеришу ово подручје. 

Како је навела, долина ријеке Зете по својим климатским, земљишним и географским одликама представља подручје са јако високим потенцијалом за развој пољопривреде. „Управо из тог разлога је важно успостављање заштите долине ријеке Зете, како би сва правна лица која обављају пољопривредне активности у свом раду посебно била обавезана да користе најбоље доступне технике и технологије, које су засноване на Кодексу добре пољопривредне праксе, и тиме задовоље све захтјеве у циљу очувања животне средине“, казала је Војиновић.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић казала је да је ова одлука јасна порука грађана Даниловграда, Подгорице, као и Владе да желимо да живимо у здравој животној средини. Она је најавила да ће одлука о оснивању управљачког тијела бити донесена на наредној сједници локалног парламента која је заказана за 25. децембар.

МИНИСТАРСТВО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ТУРИЗМА




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?