Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на сједници Социјалног савјета: Висока сагласност социјалних партнера о свим питањима, ЦГ остаје примјер квалитетног социјалног дијалога

Представници социјалних партнера – Владе, послодаваца и синдиката – данас су на сједници Социјалног савјета, у чијем је раду учествовао и предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић постигли висок степен сагласности о свим тачкама дневног реда и заједнички оцијенили да успјешан социјални дијалог, у којем је наша земља примјер не само у окружењу већ и шире, треба даље унапређивати са циљем превладавања изазова и продубљивања разумијевања и партнерства међу социјалним партнерима.

„Дијалог вас као социјалних партнера са Владом један је од највећих квалитета ове Владе. О томе се недовољно говори. Овај дијалог даје прилику црногорском друштву, као малом друштву, да може функционисати у разумијевању, а када функционишете у разумијевању можете наћи одговоре на сва питања. Овај дијалог са социјалним партнерима сматрам круцијално важним и једним од најважнијих резултата моје владе“ – рекао је премијер Душко Марковић на почетку састанка. Указавши на уважавање ставова социјалних партнера Премијер је подсјетио да је Влада иницирала, међу осталим, промјену радног времена и проглашавање недјеље нерадним даном.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Социјалног савјета, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић указао је да је наша земља ове године започела другу деценију институционализованог социјалног дијалога и да су у протеклом периоду Влада и репрезентативни социјални партнери градили међусобно уважавање и повјерење и надограђивали социјални дијалог. „Неријетко смо били примјер позитивне праксе за земље у окружењу“ – рекао је министар Пуришић подсјетивши да су конституенти Савјета потписали Меморандум о социјалном партнерству, формирали трипартитно координационо тијело за рјешавање проблема рада на црно, бавили се питањима мобинга, показали посебан сензибилитет према лицима са инвалидитетом, постигли споразум о утврђивању обрачунске вриједности коефицијента рада и повећању минималне цијене рада и постигли договор о Општем колективном уговору и Закону о раду.

Социјални савјет је данас размотрио проблематику одласка радно активног становништва из Црне Горе и посљедице одласка по друштво. Оцијењено је да је ријеч о изазову са којим се суочавају многе државе, али и да мобилност радне снаге представља цивилизацијско достигнуће и једну од благодети отвореног тржишта. У дискусији је указано да се поред значајног одласка биљежи и повратак у Црну Гору оних који су раније отишли.

Премијер Душко Марковић је оцијенио да један од стратешких одговора на изазов представљају управо политике Владе захваљујући којима је незапосленост смањена са 22,7 одсто марта 2017. на 14,3 одсто крајем септембра ове године уз истовремено повећање радно активног становништва за 8.800 лица и смањење неактивних лица за 7.700 уз нарочито добре податке у најрањивијој групи – младима.

Социјални савјет је закључио да приступи изради анализе о броју радно способних људи који су напустили Црну Гору и о разлозима њиховог одласка како би стратегија одговора на овај изазов била ефикаснија.

На сједници је указано да више министарстава не укључују Социјални савјет у процес припреме закона. Закључено је да приликом израде Програма рада Владе Црне Горе за 2020. годину радна верзија документа буде достављена Социјалном савјету на изјашњење о законским рјешењима за која Социјални савјет сматра да треба да дâ мишљење прије утврђивања документа на сједници Владе. Предсједник Владе је информисао Савјет да ће затражити од министара активније дјеловање према социјалним партнерима и учествовање у раду Савјета, што је њихова законска обавеза.

Социјални савјет је размотрио предстојеће измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању. И на данашњој сједници је било ријечи о конкретним рјешењима. Закључено је да се дијалог интензивира и то у најкраћем могућем периоду.

Предсједник Владе је у начелу подржао иницијативу Социјалног савјета о градњи Куће социјалног дијалога као објекта у којем би социјални партнери добили прилику за појединачан и заједнички рад што би додатно унаприједило већ достигнути завидан ниво сарадње социјалних партнера.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО:

Кемал Пуришић, предсједник Социјалног савјета: хттпс://yоуту.бе/ДW_WYнWегФ8

Предраг Митровић, представник послодаваца: 
хттпс://yоуту.бе/п4дКWАТгYУ8

Вукашин Зоговић, представник синдиката: хттпс://yоуту.бе/зПМДкаООХПг
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?