Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отварање свих поглавља потврда напретка у области владавине права

Објављено: 09.12.2019. 17:03 Аутор: КЕИ
Напредак у области владавине права кључни је аспект у дефинисању укупне динамике преговора са Европском унијом, а најава отварања и посљедњег поглавља потврда је напора Црне Горе и одлучности да постане пуноправна чланица ЕУ, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Он је, говорећи на XИИИ Националној антикорупцијској конференцији у организацији Мреже за афирмацију невладиног сектора, захвалио ЕУ и државама чланицама на снажној подршци коју пружају током црногорског интеграционог пута, јер су, како је додао, њихова искуства и праксе, подједнако као и свеобухватна експертиза цивилног сектора, неопходни за успјешно вођење јавних политика у најбољем интересу свих грађана.

KEI

Упркос изазовима с којима се Унија ових дана суочава, истакао је непоколебљиву одлучност и посвећеност Црне Горе да постане пуноправна чланица ЕУ, додајући да смо, с несмањеним ентузијазмом Владе и државних институција које су укључене у процес преговора, истрајни у намјери да допринесемо укупном резултату државе у предстојећој, врло захтјевној фази преговора.

„Изградња стабилног и снажног система владавине права, као темеља демократског друштва којем тежимо, представља главни али и најизазовнији задатак Владе. Сходно новом приступу у преговорима, прогрес у овој области представља кључни аспект у дефинисању укупне динамике преговора у свим осталим поглављима. У том контексту, цијеним да је значајна потврда наших напора недавна вијест о усвајању Извјештаја о испуњавању почетних мјерила за поглавље 8 – Конкуренција од стране Савјета ЕУ, што је предуслов за отварање јединог преосталог поглавља правне тековине“, рекао је главни преговарач.

Он је подсјетио да је Црна Гора у поглављима 23 и 24 до сада испунила већину од укупног броја привремених мјерила, а да су постигнути резултати препознати од Европске комисије, кроз посљедњи Извјештај о Црној Гори, као и недавно објављени Радни документ ЕК о стању у поглављима 23 и 24.

„И сами смо свјесни изазова и евидентираних слабости система на које нам колеге из ЕУ добронамјерно и у партнерском духу указују па ћемо у периоду посвећено и темељно радити на њиховом отклањању. Полазећи од значаја за даљи ток реформских активности у владавини права чије бенефите сви грађани желе да осјете, унапређење биланса резултата у домену борбе против корупције и даље јачање независности свих надлежних институција задужених за ову област ће остати у врху листе наших приоритета“, поручио је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?