Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и руководство Заједнице општина ЦГ: Добра економска политика Владе пренијела се и на локалну самоуправу, унаприједити сарадњу у припреми прописа

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и руководство Заједнице општина Црне Горе (ЗОЦГ) констатовали су данас да су се одлични економски резултати које је Влада постигла у протекле три године пренијели и на црногорске општине и договорили конкретне кораке у даљем унапређењу сарадње државне извршне власти и локалне самоуправе.

„Влада наставља праксу редовне комуникације са свим субјектима који доприносе не само остварењу њених економских политика већ и креирању тих политика. Општине су важан сегмент укупног јавног сектора. Без наше здраве комуникације и здравог односа наша укупна политика не може бити успјешна и дати резултате, а ти резултати су првенствено даљи развој и бољи животни стандард наших грађана“ – рекао је на почетку састанка премијер Марковић.

Предсједник Управног одбора ЗОЦГ Веселин Грбовић је указао да национална асоцијација локалних заједница дјелује успјешно и наступа јединствено без обзира на политичке разлике представника те да види простор за даље унапређење сарадње са извршном влашћу.

„Функционишемо као цјелина, могуће да смо једина институција у Црној Гори која дјелује јединствено без обзира на то да ли је неко од нас позиција или опозиција. Наша сарадња са Владом је добра, Влада је у ове три године направила добре резултате и све се то преноси на општине“ – рекао је предсједник УО ЗОЦГ додајући да та институција види простор за унапређење сарадње, посебно у припреми прописа који се тичу локалне самоуправе.

Представници Владе и Заједнице општина констатовали су да поступак доношења и квалитетна рјешења у Закону о локалној самоуправи и Закону о финансирању локалне самоуправе представљају примјер добре сарадње те да на тим принципима треба размотрити поједина рјешења у Закону о планирању простора и изградњи објеката са циљем ефикасније имплементације закона са аспекта повећања броја легализованих нелегалних објеката.

Премијер је најавио да ће са циљем унапређења сарадње приликом израде Програма рада Владе Црне Горе за 2020. годину радна верзија документа бити достављена Заједници на изјашњење о законским рјешењима за која асоцијација локалних самоуправа сматра да треба да дâ мишљење прије утврђивања документа на сједници Владе, на истовјетан начин како је то прошле седмице усаглашено на сједници Социјалног савјета.

Предсједник Владе је на крају састанка констатовао да успјешна економска политика Владе у протекле три године, током којих је за 260 милиона еура повећана наплата изворних прихода, остварен привредни раст међу највишима у Европи и отворено око 30.000 нових радних мјеста представља резултат и Владе и локалне самоуправе.

На састанку је било ријечи о више конкретних тема које се тичу и Владе и локалне самоуправе. У том контексту договорено је да се у наредном периоду интензивира сарадња како би договорена рјешења била квалитетно имплементирана.

Договорено је и да се састанци предсједника Владе са руководством Заједнице општина одржавају квартално.

Састанку су присуствовали у име Владе и министар финансија Дарко Радуновић са сарадницима, те у име Заједнице општина и потпредсједници Управног одбора Драгослав Шћекић и Жељко Апрцовић, предсједник Скупштине Иван Вуковић, генерални секретар Рефик Бојаџић, предсједник Одбора за финансије локалне самоуправе Миомир Јакшић и секретарка Обора Жана Ђукић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО: Изјава Дарка Радуновића: хттпс://yоуту.бе/вQо1дбОПМXИ

             Изјава Рефика Бојаџића: хттпс://yоуту.бе/7здТ1иоФББ4
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?