Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на прослави 10 година ИРФ-а: Резултат наше економске политике и биланси обиљежје су земаља пуне стабилности и пословне сигурности

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је да свједочимо одличним резултатима економске политике Владе коју су подржали привредници и послодавци, те да ти резултати и биланси представљају обиљежје држава стабилности, пословне сигурности, и подстицајног бизнис амбијента.

„Ми данас свједочимо о синергији коју смо креирали како бисмо покренули развојни циклус у земљи, покренули економију, отворили нова радна мјеста и наравно створили претпоставке за бољи животни стандард. Рекао сам тачно прије три године да са привредницима и послодавцима руку под руку желим да радим на реализацији циљева економске политике. Та понуда Владе је прихваћена и данас свједочимо о резултатима. Такво опредјељење снажно је подржао и Инвестиционо развојни фонд који данас обиљежава прву десетогодишњицу рада, и прву милијарду еура пласираних средстава“ – рекао је премијер Душко Марковић данас на прослави десетогодишњице рада Инвестиционо развојног фонда Црне Горе.

Предсједник Владе је рекао да прилив страних директних инвестиција у протекле три године износи више од 2,2 милијарде еура, док су у посљедњих годину и по оне износиле преко 1,3 милијарде еура.

„Овај резултат није дошао сам од себе, већ је то плод осмишљене економске политике коју водимо. А овакви биланси страних инвестиција обиљежје су земаља пуне стабилности, пословне сигурности, и подстицајног бизнис амбијента. Поред тога, данас је Црна Гора једна од најбрже растућих економија Европе, са просјечном стопом од 4,9% у претходне двије године. Паралелно, отворено је готово 30.000 нових радних мјеста. Све то је заједнички резултат свих вас који сте овдје и Инвестиционо-развојног фонда, чијем цјелокупном тиму на челу са предсједником Одбора директора, честитам на изузетном успјеху“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да је Влада Црне Горе у протекле три године предложила доношење и измјене више од 200 законских рјешења која су имала за циљ унапређење пословног амбијента у различитим сегментима економског живота те да је само доношењем Закона о административним таксама и Закона о локалним комуналним таксама укинуто 49 такси и смањење 72 таксе.

„Од ступања на снагу Закона о репрограму пореског потраживања, порески дуг предузећима из реалног сектора репрограмиран је у укупном износу од 137 милиона еура. Пласирана милијарда еура за 10 година је снажна финансијска подршка и за много веће и развијеније економије од црногорске. Од тог новца, у претходне три године, пласирано је 600 милиона еура. У туризам и угоститељство - преко 140 милиона еура, а у пројекте намијењене пољопривредној производњи и производњи хране око 90 милиона. Са 120 милиона еура за подршку ликвидности, и преко 210 милиона еура по основу факторинг аранжмана, помогли смо очувању производње готово 400 малих произвођача. Издвајам још један сегмент пословања ИРФ-а, а то је креирање нових радних мјеста и очување постојећих кроз који је подржано преко 12.000 радних мјеста. Ријечју – готово све наше политике имале су одраз кроз активности Инвестиционо-развојног фонда“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је поручио да је Влада више од 190 милиона еура опредијелила за пројекте у општинама на сјеверу и општинама са степеном развијености испод државног просјека.

„Желим да будем јасан, снажан развој сјевера јесте обавеза ове Владе, али мора бити и сваке будуће. Због тога и ИРФ треба да креира што више линија и кредитних модела како би неспорне ресурсе сјевера ставили у функцију свеукупног развоја цијеле земље“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на свечаности којом је обиљежено 10 година рада Инвестиционо развојног фонда и пласман прве милијарде еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?