Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на свечаној академији поводом 80 година постојања Привредне коморе Црне Горе

Објављено: 22.04.2008. 02:50 Аутор: Насловна страна
МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
ГОВОР НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 80 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Подгорица, 21.април 2008.

Поштовани господине предсједниче Црне Горе,
Поштовани господине предсједниче Привредне коморе,
Уважени привредници,
Даме и господо,

Задовољство ми је да вас све поздравим и честитам 80-годишњицу Привредне коморе Црне Горе. То је потврда деценијских напора и вриједног рада црногорских привредника и континуираних тежњи ка стварању бољих услова за развој Црне Горе и бољи живот наших људи. У земљи са хиљадугодишњим државним насљеђем и респектабилном традицијом привређивања, рано је препозната и потреба удруживања привредника.

Посебно радује што овај јубилеј обиљежавамо у независној, међународно признатој и у међународној заједници уваженој држави Црној Гори, чиме је остварен сан наших предака и сигурна залога европске будућности ове и будућих генерација. Потврду исправности наше одлуке да самостално изграђујемо европски пут наше државе добијамо на сваком кораку. Црна Гора је данас препозната као динамично растућа економија са стопом раста Бруто домаћег производа од 8,6% - једном од највећих у региону. Такође, испред региона смо и мјерено приливом ино-капитала.

Подсјетићу вас да смо у прошлој години имали преко милијарду Еура страних директних инвестиција. Црну Гору је као повољно окружење за своје пословање изабрало готово 50 страних компанија. Наш економски амбијент карактерише и константно опадајућа стопа незапослености, раст плата и суфицит јавне потрошње. Сви ови показатељи говоре о извјесној перспективи црногорске економије и досљедном остварењу нашег кључног циља - повећања квалитета живота сваког грађанина. Управо то је наша основна тежња из које ће, као логична посљедица, произаћи и наше чланство у Европској унији.

Шансе за убрзан напредак створили смо захваљујући способности да сачувамо и стално унапређујемо унутрашњу стабилност друштва и умијећу да и најкомпликованије демократске процесе реализујемо одговорно, примјењујући највише европске стандарде. Такође, и захваљујући свијести да мала економија, каква је наша, у дуго времена за бизнис непривлачном региону може опстати и развијати се само ако понуди очигледне повољности инвеститорима и предузетницима, који су наши кључни партнери. У том циљу, Влада је опредијељена да даље води политику пореског растерећења и отклања баријере развоју бизниса. Сет пореских закона већ је у највећој мјери усклађен са Ацqуис-ом. Стопа пореза на добит правних лица у Црној Гори од 2005.године износи 9% и једна је од најнижих у региону, док ће стопа пореза на зараде са 15%, колико је ове године, до 2010.године бити снижена такође на 9%; збирна стопа доприноса за обавезно социјално осигурање за двије године износиће 30%, што је такође конкурентно у односу на земље региона.

Свјесни смо да се Црна Гора данас налази у повољној позицији када је у питању интересовање инвеститора, а такође смо више него одлучни да ту заинтересованост искористимо на најбољи могући начин. Знамо да се конкуренција из дана у дан појачава и да морамо бити бржи од других уколико желимо да останемо инвестиционо средиште региона. Зато нам предстоји пуно посла, прије свега на унапређењу инфраструктуре и ефикаснијем коришћењу енергетских потенцијала, као и даљем развоју сектора услуга, посебно висококвалитетног туризма. Кроз реализацију капиталних пројеката у овим секторима створићемо услове за хиљаде нових радних мјеста, додатни ангажман знатног дијела постојеће црногорске привредне структуре и потпуну промјену слике данашње црногорске економске стварности. То је пут до циља богатог и слободног друштва, достојанствено интегрисаног у структуре европске заједнице. То је и пут да се додатно учврсти самопоуздање сваког појединца да је у стању да својим радом у нашој државној кући обезбиједи себи живот примјерен Европи 21.вијека.

Током протеклих деценија, Црна Гора је прешла пут од најмање развијене југословенске републике до атрактивне бизнис, инвестиционе и туристичке дестинације у којој смо готово свакодневно у прилици да разматрамо заједничке пројекте са реномираним именима европске и свјетске инвестиционе сцене. Зато је улога предузетника и Привредне коморе веома значајна у процесима даље изградње земље. У Црној Гори већ постоји велики број предузећа чији квалитет пословања, кадровски ресурси и менаџерска оспособљеност могу издржати пробу најстрожијих европских стандарда. У темељу мисије Привредне коморе Црне Горе јесте да се прилагоди савременим трендовима, да шири видике бизнису и да активно повезује наше привредне субјекте са својим европским и другим партнерима. При том, посебно у овом времену, потребно је савладати предрасуде самодовољности црногорског тржишта и надјачати страхове од међународне конкуренције. Бројне компаније из Црне Горе већ успјешно тестирају своје производе и услуге на утакмици у оквиру Споразума о слободној трговини између земаља Југоисточне Европе (ЦЕФТА), а сјутра ће се опробати и на тржишту Европске уније. То ће бити суштинска потврда наше конкурентности и ријешености да обезбиједимо мјесто на међународној привредној сцени, а тиме и сигуран развојни пут.

Чврсто сам увјерен да нашој привреди предстоји убрзан развој, који ће и грађанима Црне Горе донијети сигуран напредак. Осамдесет година дјеловања Привредне коморе Црне Горе обавезује нас да се вечерас подсјетимо свих генерација привредника који су оставили трајан печат црногорској економији и дали подстицај данашњим прегаоцима, међу којима су и добитници јубиларних признања. Уз искрене честитке, вјерујем да ће јубилеј који обиљежавамо бити најава још успјешнијег дјеловања Привредне коморе и сигурне европске перспективе црногорске економије.

Захваљујем на пажњи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?