Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић посјетио Историјски архив Ватикана: Сарадња која ће дати нови квалитет разумијевању вишевјековне историје Црне Горе

Објављено: 15.12.2019. 22:00 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, јуче је током званичне посјете Светој Столици, посјетио Историјски архив Ватикана. Том приликом је, као гост директора Јохана Икса, имао прилику да се упозна са вриједном архивском грађом о односима Црне Горе и Свете Столице. 

Премијер Марковић је поред осталог, видио један од два оригинална документа Конкордата Црне Горе и Свете Столице потписаног 1886. године као и сву пратећу документацију која је претходила закључивању овог веома важног споразума. Директор Икс је Премијеру и црногорској делегацији показао и друга вриједна документа, а која говоре о односима двије државе. 

"Желим да захвалим Вама лично и Светој Столици на спремности да ватиканска архивска грађа буде на располагању црногорским историчарима и на тај начин допринесе квалитетнијем истраживању наше богате историје", казао је премијер Марковић. 

Такође, посебно важним, оцијењен је рад на стварању едиције Монумента Ватицана Монтенегрина, на којој ради црногорско Министарство културе са Црногорском академијом наука и умјетности. Едиција ће бити издата у фебруару наредне године, а биће презентована и у Црној Гори и у Ватикану.

Директор Икс представио је садржај и начин рада Историјског архива Ватикана у којем се чува више милиона докумената, а информисао је и да је почео процес дигитализације у току којег је обезбијеђена електронска верзија преко милион докумената и на тај начин омогућен већи квалитет, доступност и боља заштита историјских докумената. 

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?