Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европска комисија препознала допринос Црне Горе јачању регионалне правосудне сарадње

Влада Црне Горе доприноси развоју регионалне и шире међународне правосудне сарадње, кроз унапређење билатералних уговора о правној помоћи, даље усклађивање националног законодавства и јачање институција, нагласио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин отварајући Регионални форум о правосудној сарадњи данас у Будви.

Потпредсједник је подсјетио да је у кључним документима Европске комисије, Годишњем извјештају о Црној Гори и Радном документу о поглављима 23 и 24, Форум препознат као допринос јачању регионалне правосудне сарадње у кривичним, грађанским и привредним стварима.

Указао је да у области правосудне сарадње Европска комисија више не препознаје недостатке, додајући да Црној Гори у овој области предстоји завршетак анализе кадровских и финансијских капацитета органа задужених за правосудну сарадњу.

Нарочиту захвалност за подршку развоју регионалне правосудне сарадње потпредсједник Пажин је изразио пројектима ЕУРОЛ ИИ и ИПА 2017 „Борба против тешког криминала за Западном Балкану“ финансираним од стране Европске комисије, као и Амбасади САД у Подгорици.

Амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке оцијенила је да окупљања и конференције попут данашњег Регионалног форума служе као платформе за јачање неформалних веза између представника правосудних органа у различитим земљама.

„То вам је потребно да бисте се борили против организованог криминала и због тога похваљујемо Министарство правде Црне Горе за организацију ове конференције која је окупила вас, не само са Балкана већ из цијеле Европе, који се борите против транснационалних криминалних активности,“ нагласила је амбасадорка.

Трећи по реду Регионални форум о правосудној сарадњи, који се данас и сјутра одржава у Црној Гори, окупио је представнике министарстава правде, судских и тужилачких органа земаља Западног Балкана, као и еминентне међународне експерте и представнике релевантних међународних институција.

Регионални форум, који представља централни годишњи догађај у региону Западног Балкана на тему међународне правосудне сарадње, организује Министарство правде Црне Горе, у сарадњи са Међународном организацијом за развој права – ИДЛО, а уз подршку ИПА пројекта „Борба против тешког криминала на Западном Балкану“ и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Подгорици.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?