Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са НВО: Континуиран и конструкциван дијалог је покретачка снага нашег друштва

Објављено: 17.12.2019. 16:55 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Једино континуиран и конструктиван дијалог из којег се учи и сазријева може и треба бити нова покретачка снага нашег друштва, не условљавање, искључивост и једностраност, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на округлом столу „Сарадња Владе и НВО у процесу приступања ЕУ“. 

Континуитет дијалога, додао је он, унапређујемо из дана у дан и драго ми је да смо превазишли одређене недостатке истакнуте на нашем претходном састанку. Међутим, предсједник Владе је замјерио што на овом састанку нијесу дошли они који су кључни критичари Владиних политика и резултата у процесу преговора. 

Предсједник Марковић је истакао да смо кроз неколико законодавних активности успјели да примијетно унаприједимо амбијент за рад НВО сектора. Ове године је из државног буџета за пројекте НВО опредијељено 3,5 милиона еура. Тенденција раста буџетске подршке раду НВО је евидентна, па је у протекле двије године Влада кофинансирала 69 пројеката НВО у укупном износу од 1,2 милиона еура.

„Црна Гора је од почетка процеса преговора заузела став о искреном и транспарентном преговарању. Не само да смо једина земља која је цивилни сектор увела у радне групе, већ своје недостатке и проблеме нијесмо гурали под тепих, него смо их стављали на сто. Да о њима разговарамо и да нађемо најбоље и примјењиво рјешење за црногорско друштво“, рекао је Премијер и додао да не би било коректно злоупотријебити такав приступ а информације о проблемима користити за остваривање неких других циљева или краткорочних дневно-политичких поена.

Предсједник Марковић је поновио да Црна Гора предано ради на испуњавању обавеза из своје европске агенде и да за нас ЕУ нема алтернативу. Напомињући да су преговори двосмјеран процес, премијер Марковић је рекао да пажљиво посматрамо дешавања у ЕУ те да смо охрабрени избором нове Европске комисије као и порукама које нам говоре да се проширење враћа у фокус политике у Бриселу.

„Разумијемо садашњи европски конекст и у односу на њега понашамо се као Европљани. Али, оно што желимо је европско лидерство на простору Западног Балкана, а не било чије друго које не дијели или не припада европском систему вриједности“, рекао је предсједник Владе. 

Он је истакао да у фокусу наших напора остаје изградња стабилног и снажног система владавине права, као темеља демократског друштва којем тежимо. 

„Значајна потврда наших напора је недавна вијест о усвајању Извјештаја о испуњењу почетних мјерила за поглавље 8 – Конкуренција од стране Савјета ЕУ, што је корак даље на путу до отварања јединог преосталог поглавља правне тековине“, рекао је премијер Марковић.

Он је истакао да смо сада испунили већину од укупног броја привремених мјерила у поглављима 23 и 24.

Данашњи састанак са НВО је трећи ове године на којем премијер Марковић непосредно разговара са представницима цивилног сектора. Округли сто се организује у оквиру пројекта еу4ме, који финансира ЕУ а имплементира УНДП у Црној Гори. 

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав је казао да је почела са радом нова Европска комисија и да је то значајно за све земље кандидате. Он је додао да се, иако је било неких помијешаних сигнала из ЕУ, процес проширења наставља као и да су вијести о поглављу 8 сигнал за то.

„Ако ЕУ нешто обећа, Европска унија ће онда то испунити“, рекао је амбасадор Орав и додао да је важно да Црна Гора настави са својим реформама.

Осврћући се на улога НВО у процесу европских интеграција, амбасадор Орав је казао да она не смије да буде потцијењена. Додао је да су у свом посљедњем извјештају констатовали да је побољшано законодавно, институционално и финансијско окружење у којем раде организације цивилног друштва, те да су присутни неки конкретни резултати.

Представници цивилног сектора похвалили су приступ предсједника Владе да директно разговара са њима и исказали одређене ставове и сугестије у односу на поглавља у којима учествују, а највише из области владавине права и пољопривреде.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?