Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Наш циљ је даље унапређење сарадње и добросусједских односа са Албанијом кроз цјеловит развој инфраструктуре

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић најавио је да наша земља ради на инфраструктури ка сусједној Албанији те да ће до половине наредне године бити завршен пројекат реконструкције пута Владимир – Острос.

„Процијењена вриједност радова за реконструкцију ових 18 километара пута [дионице Вирпазар – Острос – Владимир] износи између 9 и 10 милиона еура. Након урађеног пројекта, сагледаћемо могућности и модалитете за финансирање изградње тог значајног путног правца“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање потпредсједника Скупштине Генција Ниманбегуа постављено у име Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Албанци одлучно” и Хрватске грађанске иницијативе.

Премијер је, одговарајући на питање докле се стигло са отварањем граничног прелаза Цкла – Зогај између Црне Горе и Републике Албаније, рекао да је споразум потписан прошле године и да се очекује да пуштање у рад овог граничног прелаза убрза економско-туристичку валоризацију цијелог региона Скадарског језера, и побољшати могућности за економски развој и запошљавање становништва са подручја Крајине у Општини Бар али и повећати ниво безбједности.

„Као што сам Вам рекао у априлу 2018. године кад сте се интересовали за изградњу овог граничног прелаза, желим да поновим да нови гранични прелази немају само привредну функцију него и веома важну функцију стабилности и обезбјеђења сигурности државе. Црна Гора ће, вјерујем врло брзо, постати и спољна граница ЕУ. Због тога треба да обезбиједимо квалитетну мобилност на граничним прелазима, а да они истовремено значе и сигурност и безбједност заједничког европског простора. Кроз интензивну комуникацију и сарадњу ресора надлежних за унутрашње послове, потврђена је опредијељеност да заједнички радимо на подизању нивоа безбједости граница и у Црној Гори и у Албанији, а паралелно са тим, да обезбиједимо и бољу оперативност и проходност на граничним прелазима“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је информисан да је завршен пројекат саобраћајнице до граничног прелазате да ће надметање за избор извођача бити објављено до 25. децембра.

„Наш циљ је даље унапређење регионалне сарадње и добросусједских односа двију држава, кроз ефикаснију прекограничну сарадњу, цјеловит развој инфраструктуре, те унапређење економске активности и привредне размјене“ – закључио је премијер Душко Марковић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?