Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: У Сјеверни регион ова Влада је уложила више од милијарду еура, даљи развој села предмет је наше сталне пажње

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је данас у Скупштини на Премијерском сату да положај младих и развој села заврјеђују неподијељену пажњу Владе те да квалитетна саобраћајна и енергетска и локална инфраструктура као и подстицаји представљају приоритете Владе у развоју руралних подручја и да Влада за то издваја позамашна средства.

„Узмимо за примјер саобраћајницу Језерине – Лубнице, у коју Влада улаже преко 30 милиона еура. Након завршетка овог пројекта од Лубница до најсавременијег зимског ризорта Колашин 1600 требаће свега 10-ак минута новоизграђеним тунелом. Сувишно је говорити колики развојни потенцијал ова саобраћајница отвара за ово подручје. Од изградње хотела и туристичких насеља до пољопривредне производње која ће бити неопходна за њихово снабдијевање. Исти је случај и са бјелопољским селима која уз Бистрицу воде ка Ђаловића пећини и скијалишту Цмиљача у које Влада тренутно вишемилионски инвестира. Једнако тако, изградња аутопута имаће директан утицај на развој црногорских села и то је пројекат чије ће мултипликативне ефекте најбоље осјетити она мјеста која се налазе на потезу од Бара до Бољара. Дакле, врло јасно - добра саобраћајна мрежа, односно изградња путева је најдиректнији одговор на Ваше питање“ – рекао је премијер Душко Марковић одговарајући на питање посланика Бориса Мугоше које мјере Влада Црне Горе предузима у циљу развоја црногорског села постављено у име Клуба Социјалдемократа и Либералне партије.

Предсједник Владе је рекао да је о улагањума у енергетику већ говодио одговарајући на питање Клуба посланика Демократске партије социјалиста.

„Стога је посебно важно то што ће ЦЕДИС у наредних неколико година уложити преко 80 милиона еура у ревитализацију далековода и трафостаница, углавном на сјеверу. Трећи стуб подршке руралним подручјима чине директни подстицаји развоју и самозапошљавању које је на линији компаративних предности сеоских области. Наш однос према том виду развоја руралних подручја најбоље се осликава у чињеници да Агробуџет ове године износи рекордних 52,3 милиона еура, са планом да се и у наредној години настави тренд увећења. И сâм сам небројено пута инсистирао да и Инвестиционо-развојни фонд посебну пажњу посвети развоју сеоских подручја. Тако је у новембру мјесецу ове године преко половине кредита које је пласирао ИРФ било директно усмјерено појединачним пољопривредним произвођачима. Четврто али не и мање важно је снажење локалне инфраструктуре. Али посланиче Мугоша, морамо имати за кога! Посредством програма који се реализују преко Министарства пољопривреде и руралног развоја, односно из капиталног буџета државе а преко локалних самоуправа, у руралним подручјима изградаили, реконструисали и асфалтирали смо 170 километара сеоских путева“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да се становницима села морају дати мотиви да остану у својим домовима и ту заснују породице како би живот на селу био привилегија.

Предсједник Владе је подсјетио да су у посљедње вријеме инвеститори који дјелују у Приморју заинтересовани за улагање у Сјеверни регион.

„Овакав замајац туристистичког развоја, са све потентнијим зимским туризмом у чији развој се улаже на десетине милиона еура, а уз небројене природне потенцијале које тек треба валоризовати, налаже да будућност Сјевера лежи у пољопривредној производњи и производњи хране. Увјерен сам да сеоско становништво више неће морати да мигрира ка градовима за испод-просјечне плате. Напротив! Сигуран сам да ћемо за неколико година, највише деценију, имати обрнуту миграцију – из града у села. Стога ћу и лично инсистирати, у свим ресорима, да се без изузетка подржи сваки млади човјек који се опредијели за овакав вид самозапошљавања. Да буде свој газда, и из године у годину увећава своје домаћинство“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?