Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Премијерском сату: Влада пажљиво водила рачуна о легитимним очекивањима корисница накнада са троје и више дјеце

Влада је веома пажљиво водила рачуна о ономе што су била легитимна очекивања корисница накнада са троје и више дјеце које су ово право стекле на основу неуставног закона, јер је то принцип који произилази из начела правичности и једно неуставно стање Влада и Парламент су претворили у законити амбијент, истакао је данас предсједник Владе Душко Марковић, одговарајући на питање посланице Жељке Савковић, у оквиру Премијерског сата.

„Баш зато, посланице Савковић, што Влада поштује Устав и подстиче и инсистира на законитом раду свих институција, и зато што је Црна Гора држава социјалне правде, предложили смо Скупштини релеватне предлоге закона, како бисмо прије свега ублажили штету од оних законских рјешења донијетих ад-хоц, која су пријетила да државу пошаљу у банкрот“, рекао је Премијер, додавши да је доношењем Закона о извршењу Одлуке Уставног суда (У-И број 6/16 од 19. април 2017. године) и Закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити, успостављен систем правичности, чиме су једно неуставно стање Влада и Парламент претворили у законити амбијент.

„Влада је веома пажљиво водила рачуна о ономе што су била легитимна очекивања корисница које су ово право стекле на основу неуставног закона, јер је то принцип који произилази из начела правичности. Подсјетићу вас и на податак да је из државног буџета баш тим неуставним законом отишло скоро 86 милиона еура, нарушавајући принципе праведности и недискриминације“, нагласио је предсједник Владе, категорично одбацивши тврдњу да је Влада неуставно одузела стечена права мајкама – корисницама накнада са троје и више дјеце, уз подсјећање да је Уставни суд Црне Горе, као једини надлежан да одлучује о сагласности закона са Уставом, утврдио да спорне одредбе нијесу биле у сагласности са Уставом.

„Влада је била дужна да одлуку суда спроведе, и то је учинила на одговоран и најбољи могући начин, поштујући принципе праведности, једнаких могућности за све грађане, као и начела легитимног очекивања. Цијена примјене Закона о извршењу одлуке Уставног суда је преко 27 милиона еура, док средства за активне мјере запошљавања, као пратећа социјална мјера, износе 5 милиона еура на годишњем нивоу“, закључио је предсједник Марковић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?