Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин посланицима ДФ-а: „Немате од кога да браните храмове, јер их нико неће нападати“

Објављено: 19.12.2019. 01:43 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
„Мислим да је за све нас категорички морални императив да се чувамо тешких ријечи. То је оно што је у духу традиције, на коју Ви с правом волите да се позивате, да се чувамо тешких ријечи и да чувамо једни друге од себе самих,“ саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на питање посланика Славена Радуновића да ли Влада свјесно провоцира грађанске сукобе у Црној Гори. 

„Закон нема никакве претензије да икоме повјерава храмове осим вјерницима. Не очекујете, господине Радуновићу, ваљда да Влада држи сједнице у неком од вјерских објеката. И заиста је неприхватљива манипулација да се наводно ради о потреби да држава располаже том имовином, тако што ће је стављати у промет. Ништа од тога није тачно. Није намјера Владе да ико осим вјерника користи вјерске објекте,“ прецизирао је потпредсједник.

Оговарајући на питање посланика Предрага Булатовића, потпредсједник је изјавио: „Размио сам, колико год се из разлога политичких ставова који се заузимају износе примједбе на цјелину закона, да је овдје спорно само три, највише четири члана и треба отворено то рећи. Овај закон није ствар политичких идеологија, него људских права и слобода и кад сведемо расправу на то онда ћемо лако доћи до најбољег могућег рјешења“.

У одговору на питање посланика ДФ-а Милутина Ђукановића потпредсједник Пажин је подсјетио да је Пријестоница Цетиње уписана као власник Цетињског манастира и додао: „Смета ли неко вјерницима да иду у Цетињски манастир, да ли их неко напада, узурпира, угрожава? Нико. Према томе, господине Ђукановићу, немате од кога да браните храмове, јер их нико неће нападати. А ако тврдите да ће их неко нападати онда грубо манипулишете чињеницама. Нема нико право да напада храмове, а стога нема ни потребе да их Ви браните, посебно не животима. Животи су нам драгоцјени, свих грађана. И немојмо да провоцирамо ту причу о животима који ће страдати усљед неодговорне и неодмјерене реторике која може да се чује.“

На питање посланика Милуна Зоговића шта ће, као министар правде, предузети у наредном периоду везано за Тужилаштво, потпредсједник Пажин је саопштио: „Ја Вас сада информишем да ћу наредне године, као министар правде, покренути процедуре за измјене организационих закона који уређују Тужилаштво, да бисмо јасно позиционирали линију одговорности унутар Тужилаштва, што сада није случај. То није случај прије свега неодговорним правним авантуризмом једног броја Ваших опозиционих колега, који су у једном ранијем периоду, на један непримјерен начин, непознат у демократској пракси, позиционирали Тужилаштво у наш правни систем, јер им се тада чинило да ће преко Тужилаштва моћи да остварују неке своје политичке циљеве, а сада виде да су били у заблуди, па и сами приговарају на та рјешења која постоје сада као позитивна правна рјешења. По нашем Уставу, Тужилаштво је јединствени и самостални државни орган, а не грана власти. Међутим, код нас је позиционирано као грана власти, што је само по себи једна девијација унутар правног система. Ту девијацију треба исправљати. Исправљаћемо је заједно. Министарство правде и Влада ће утврђивати приједлоге, а Ви ћете бити у прилици да о томе расправљате, како бисмо Тужилаштво вратили тамо гдје му је мјесто и препознали га као орган једне од грана власти. Видјећемо која је то грана власти, а направићемо компаративна рјешења са најдемократскијим државама свијета и видјети како то треба да функционише. Тако ће то функционисати и у Црној Гори.“

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?