Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић допутовао у Рим на Самит ЦЕИ

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић допутовао је у Рим гдје на позив премијера Италије Ђузепеа Контеа, учествује у раду Самита Централноевропске иницијативе (ЦЕИ).

На Самит су, поред предсједника влада држава чланица, позвани у својству специјалних гостију представници осам регионалних и међународних организација: Европске комисије, Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), Савјета држава Балтичког мора (ЦБСС), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), Организације црноморске економске сарадње (БСЕЦ), Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Савјета Европе.

Тема данашњег Самита је „Европска интеграција, регионална сарадња и пословне могућности“.

Шефови делегација ће имати прилику да понове важност процеса европских интеграција који нема алтернативу и да разговарају о начинима бољег коришћења капацитета ЦЕИ у корист европских интеграција, како на политичком тако и на практичном нивоу, узимајући у обзир и постојеће инструменте ЦЕИ. Самит ће, такође, представљати прилику да шефови делегација размијене мишљења о томе како ЦЕИ може помоћи да проширење Европске уније на Западни Балкан остане на врху агенде ЕУ, те како може допринијети успостављању ближих веза источноевропских партнера са ЕУ.

Црна Гора на Самиту преузима од Италије ротирајуће предсједавање овом најстаријим и највећим регионалним механизмом на простору Централне и Источне Европе који окупља 17 држава.

Преузимањем једногодишњег предсједавања Иницијативом, које почиње од 1. јануара 2020, Црна Гора потврђује подршку активностима ЦЕИ на стварању одрживог и просперитетног региона, промовишући истовремено кредибилну европску перспективу држава аспираната за чланство у Европској унији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?