Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Риму разговарао са премијером Контеом и комесаром за проширење Вархељијем: Заједнички циљ је даље убрзавање интеграције ЦГ у ЕУ

Црна Гора је лидер у европској интеграцији, заједнички циљ је даље убрзање интеграционог процеса Црне Горе и давање стратешког значаја проширењу Европске уније на Западни Балкан – најважније су заједничке оцјене састанака предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића данас у Риму са премијером Републике Италије Ђузепеом Контеом и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем одржаним током Самита Централно-европске иницијативе.

Премијер Конте саопштио је да Италија наставља да снажно подржава европску интеграцију Црне Горе док је комесар Вархељи рекао да му је циљ да до краја мандата наша земља буде спремна за улазак у Унију.

Предсједник Марковић захвалио се премијеру Италије на подршци у европској интеграцији као и у процесу нашег приступања НАТО-у.

„Италија је увијек била уз нас. Ми данас као савезница уживамо бенефите успјеха на том путу“ – казао је предсједник Марковић. Додао је да је за Црну Гору била драгоцјена и помоћ Италије у реформи правосуђа гдје је по успјешно окончана сарадња на изградњи нормативног и институционалног оквира у области владавине права.

Предсједник Владе Црне Горе је након састанка рекао да је италијански премијер био потпуно јасан када су у питању политика проширења и Црна Гора. „Црна Гора је остварила најбоље резултате и Црна Гора има најбољу прилику да у новом приступу који ће сигурно бити дефинисан од стране нове Европске комисије подржан снажно од предсједника Контеа и италијанске Владе бити у прилици да интензивира преговарачки процес и да он добије на динамици. Дакле, позиција Италије, а и нове Европске комисије ће бити неспорна. Политика проширења ће бити једна од кључних политика нове Европске комисије у наставку“ – казао је послије састанака предсједник Марковић.

Премијери Марковић и Конте оцијенили су да су билатерални политички односи Црне Горе и Републике Италије квалитетни и садржајни, а економска сарадња изванредна што потврђује недавно пуштање у рад подморског енергетског кабла и чињеница да у нашој земљи послује више од 600 италијанских компанија односно правних и физичких лица. Предсједници влада Црне Горе и Италије су се сагласили да простор за даље унапређење сарадње представљају области културе и одбране.

Предсједник Владе Црне Горе позвао је италијанског премијера да посјетом Црној Гори дâ допринос даљем снажењу односа наших двију пријатељских држава.

И премијер Конте и комесар Вархељи истакли су на састанцима да посебно цијене нашу регионалну политику коју карактеришу добри и квалитетни односи са свим земљама окружења.

Црна Гора је на Самиту преузела једногодишње предсједавање Централно-европском иницијативом – највећим и најстаријим регионалним механизмом сарадње који окупља 17 држава.

Предсједник Владе је рекао да се приоритети нашег предсједавања, које почиње 1. јануара 2020, подударају са приоритетима досадашњег италијанског предсједавања, а који су дали пуни резултат: „Повезаност, научна дипломатија, заштита животне средине, културна сарадња и однос према младима биће приоритети нашег предсједавања“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?