Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на свечаности у Заводу за хидрометеорологију и сеизмологију: Имамо институцију којој се вјерује и која нас достојно представља у свијету

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изразио је данас пуну подршку даљем раду Завода за хидрометеорологију и сеизмологију оцијенивши значај те институције и њених правовремених и поузданих најава данас представљају важан сегмент заштите државе и грађана.

„Свједоци смо да нас земљотреси, поплаве, суше, пожари, и друге природне непогоде, све чешће стављају пред испит и оцјену способности државе. Нема управљања ризицима без правовремених и поузданих најава, посебно у областима гдје је могућа превентивна активност. Након деценија преданог рада, залагања и ентузијазма запослених, данас имамо институцију којој Црна Гора вјерује, и која нас у овој области достојно представља свијету“ – рекао је предсједник Владе на свечаности организованој поводом обиљежавања 70 година од оснивања хидрометеоролошке службе у Црној Гори.

Премијер је рекао да седам седамдесет година постојања нијесу само седам деценија од оснивања ове важне државне службе, већ важније од тога – то је седам деценија изградње и континуираног развоја институције која пружа благовремене, тачне и поуздане податке о стању времена, климе и вода, стварајући искуство и сазнања од значаја за земљу и њен развој.

„Завод за хидрометеорологију и сеизмологију је централни ослонац нашег друштва у мисији заштите живота наших грађана, културно-историјског насљеђа земље, и материјалних добара уопште. Разноликост и слојевитост дјелатности које су се овдје стекле, понајбољи је доказ повјерења у квалитет и рад ове службе, од њеног постанка до данас“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је оцијенио вриједним развојни напредак који је Завод остварио у претходних неколико година, а који се огледа у проширењу и модернизацији мреже мјерних станица и набавци нових и савремених инструмената и опреме.

„Ефикасна и тачна прогноза временских појава, нарочито оних екстремних, у ери све израженијих негативних посљедица климатских промјена – неопходнст је развијеног друштва. Прије свега у циљу ране и благовремене најаве, спречавања и ублажавања посљедица природних догађаја и непогода. Постојање модерне мреже станица и радара, и валидна процјена наступајућих појава, обавеза је према грађанима и држави, али и нашим међународним партнерима у области цивилне бзбједности и заштите од хазарда. А мјесто и неспорна репутација коју је Завод завриједио у бројним европским и међународним организацијама, потврда је да је Црна Гора поуздан партнер и у високо-захтјевним научним и стручним асоцијацијама наднационалног карактера“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на свечаности обиљежавања 70 година од оснивања хидрометеоролошке службе у Црној Гори.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?