Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство финансија најавило да ће платити банкарске гаранције за колектор у Будви, Заштитник државних интереса подноси кривичне пријаве за наношење штете Држави и Општини

Министарство финансија је саопштио да је Влада на јучерашњој сједници усвојила Информацију о активирању Државне гаранције у износу од 29.250.000 еура издате у корист њемачко-аустријског привредног друштва WТЕ Wассертецхник ГмбХ и ЕВН група, да ће Влада извршити обавезу, али и да је задужила Заштитника државних интереса да поднесе кривичне пријаве против одговорних за наношење штете држави Црној Гори и Општини Будва.

“Влада Црне Горе не желећи да нарушава свој међународни углед и не желећи да се покаже као Држава која не поштује међународне обавезе а у конкретном случају не изврши плаћање дате гаранције, на јучерашњој сједници усвојила је предметну информацију и створила претпоставку да испуни своју финансијску обавезу. Такође, констатујући да је цјелокупни посао правно упитан Влада је донијела Закључак да се цјелокупни материјал на даљу надлежност преда Заштитнику имовинско правних интереса Црне Горе са задужењем да поднесе кривичне пријаве надлежном државном тужилаштву, против свих физичких и правних лица у Црној Гори и у иностранству који су нанијели штету и угрозили финансијске и економске интересе Државе и општине Будва. Оно што осјећамо као обавезу јесте да са вама подијелимо и запажања да се током овог процеса констатовало да су учињени велики пропусти како у закључењу самог Уговора, тендерској процедури, реализацији самог пројекта, квалитету изведених радова, одређеним финансијским активностима које у најмању руку можемо окарактерисати као сумњиве и проблематичне, па и криминалних активности, а што је констатовано и у налазима вјештака који су били ангажовани у овом процесу” – саопштио је на конференцији за медије која је у току у Влади државни секретар у Министарству финансија Немања Катнић.

„Данас могу да кажем да ће Заштитник имовинско-правних интереса ЦГ добити цјелокупну документацију коју посједује Минисатрство финансија, налазе и мишљења о којима је говорио колега Катнић и да ће након тога бити предузете све мјере из надлежности да се утврди како према физичким тако и према домаћим и страним правним лицима евентуално постојање кривичне и сваке друге одговорности за овај правни посао“, изјавила је на конференцији за медије Заштитница имовинско-правних интереса ЦГ, Драгана Ђурановић.

Одговорајући на питање новинара колико кошта колектор у Будви, државни секретар у Министарству финансија, Немања Катнић је изјавио сљедеће:

„Уговор је првобитно био потписан на 58,5 милиона еура, касније је он анексиран на 68 милиона еура гдје су додати одређени износи за одржавање и за каматне промјене. Гаранције су дате од стране Државе на 50% потписаног Уговора тј. на 29.250.000,00 еура. Гаранције које помињете су дате од стране локалне самоуправе на износ од 66 милиона еура. Влада ЦГ је овдје обавезна за оно што су њене међународно преузете обавезе за Гаранцију коју смо данас прихватили и да платимо. Не желећи као што сам већ рекао да нарушимо оно што је међународни кредибилтет Државе јер би се онда поставила наша улога упитном у свим другим гаранцијама гдје се Држава појављује. Потпуно свјесни одговорности коју смо преузели желим да кажем да идемо у сусрет тој међународној обавези, доносимо овакву одлуку, али са друге стране као што сам рекао врло свјесни да је било одређених радњи ,које у најмању руку сматрамо упитним и самим тиме Влада је донијела закључак да укључи и Заштитника, а самим тиме процесуира радње према надлежним државним органима“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?